Szerző: Koi Tamás

2022. december 21. 11:00

Mélyére néz az EU a Broadcom-VMware üzletnek

Nem ment át csont nélkül az Európai Unió első körös versenyjogi vizsgálatán a Broadcom és a VMware májusban bejelentett megaüzlete, a több tízmilliárd dollár értékű deallel kapcsolatban több aggálya is van a Bizottságnak.

Az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően nem találta elégségesnek a rendelkezésre álló információkat az Broadcom és a VMware közötti akvizíciós megállapodás engedélyezéséhez az Európai Bizottság versenyjogi szerve, ezért úgynevezett második körös vizsgálat következik az idén májusban bejelentett, 61 milliárd dollár értékű tranzakció kapcsán.

A Bizottság az előzetesen rendelkezésére álló információk alapján arra a következtetésre jutott, hogy az akvizícióban rejlő szinergiahatások révén - bár alapvetően két, eltérő piacon mozgó cégről van szó - a Broadcom képes lehet az uniós jogszabályokkal ellentétes módon korlátozni a versenyt egyes részpiacokon. 

broadcom_nagyito_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az első körös vizsgálat során megfogalmazott elsődleges aggályok közé tartozik így egyebek mellett, hogy a Broadcom a VMware-rel kiegészülve képes lehet arra, hogy a hálózati kártyák, az optikai host bus adapterek (FC-HBA) és a tárolóvezérlő adapterek szegmensében korlátozhatja a VMware szervervirtualizációs megoldásainak kompatibilitási mátrixát úgy, hogy a virtualizációs szoftverek elsősorban vagy kizárólagosan csak a cég saját hardvereit támogassák.

A Bizottság emellett attól is tart, hogy a Broadcom az üzlet létrejöttét követően akadályozhatja a versenytársakat, így elsősorban az Nvidiát, az Intelt és az AMD-t a saját, a VMware-rel közösen fejlesztett hálózati vezérlőrendszerük (Project Monterey) fejlesztésében és forgalmazásában annak érdekében, hogy saját SmartNIC hálózati vezérlőit előnyben részesítse.

Az EU versenyjogi szervének most 90 munkanap áll a rendelkezésére, hogy a másodi körös vizsgálatot lefolytassa, így határozathozatal már csak jövőre, legkésőbb 2023. május 11-én várható az ügyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról