:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 24. 14:05

Leállította a megaberuházást a Google

A Google anyacége, az Alphabet elképesztő spórolási üzemmódba kapcsolt - a leépítések mellett több projekt is parkolópályára került, többek között egy új, 32 hektárnyi területet elfoglaló kampusz megépítése is.

Hatalmas, sivár építési terület, parkoló munkagépek, többnyire az alapokig kész betonszerkezetek - ezek jellemzik most a Google egyik legnagyobb folyamatban lévő építési projektjét, melynek befejeztével egy a kaliforniai San José mellett álló hatalmas, irodákat, üzleteket, kiszolgálólétesítményeket és lakóépületeket egyaránt tartalmazó, több mint 32 hektáron elterülő kampusz jöhetett volna létre a jövőben.

Az építkezés egyike azon költséges projekteknek, melyeket az Alphabet menedzsmentje parkolópályára helyezett a többek között létszámleépítésekkel is járó költségcsökkentési intézkedések részeként, válaszul az IT-iparágat, azon belül a Google-t érintő rendkívül komoly gazdasági, működési kihívásokra.

google-downtown-west
a google downtown west egyik látványrajza (forrás: google)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A komplexum az eredeti tervek alapján mintegy 1,35 millió négyzetméternyi irodateret biztosított volna az Aplhabet és más cégek dolgozóinak, ám mivel a terveket eleve a koronavírus-járvány kitörése előtt véglegesítették, hamar egyértelművé vált, hogy ekkora irodakapacitásra valószínűleg eleve nem lesz szükség a régióban. A projektet ettől függetlenül a járványhelyzet enyhülésével többször is úgy állította be a Google, hogy az aktívan hozzájárul ahhoz, hogy Kalifornia állam gazdasága a járvány elvonultával mielőbb magára találjon.

Az építkezés leállítása nem elsősorban a Google szempontjából tekinthető kudarcnak, hanem San José számára, mely a beruházás eredményeként mintegy 19 milliárd dollárnyi gazdasági előnyt élvezhetett volna egyebek mellett annak köszönhetően, hogy eleinte az Alphabet úgy számolt, hogy a kampusz megépítése 20 ezer új munkahelyet létesít a régió számára.

A városban és a környéken élőket ezzel együtt sem volt könnyű a projekt mellé állítani. A megvalósítás ellen 2019-ben még aktivisták is tiltakoztak, végül a Google azzal tudta csak meggyőzni a helyieket, hogy az építendő komplexum felét elérhetővé tette a helyiek számára, illetve felajánlott egy 200 millió dollár értékű kompenzációs csomagot a helyi közösség számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 02:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.