:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 4. 11:19

Már a tűzőgépeken és a celluxon is spórol a Google

A hatékonyabb pénzügyi működés érdekében meglehetősen szokatlan költségcsökkentési lépésekhez nyúl a Google, melynek pénzügyi igazgatója egy pénteki memóban osztotta meg a részleteket a dolgozókkal.

Hosszútávú költségcsökkentési intézkedéseinek keretében a januárban bejelentett létszámleépítést követően újabb eszközöket vet be a Google - közölte a cég pénzügyi igazgatója, Ruth Porat pénteken egy az alkalmazottaknak küldött e-mailben.

A CNBC által megismert belsős dokumentumok szerint a Google visszavágja a dolgozók által igénybe vehető szolgáltatásokra (pl fitneszbérlet) biztosított anyagi keretet, de spórolni szándékozik olyan alapvető irodaszereken is, mint a tűzőgép vagy a cellux-szalag.

A költségcsökkentés a lap szerint érinti a dolgozók használatában lévő informatikai infrastruktúra (PC-k, monitorok) csereciklusát - ezekre vonatkozóan mostantól határozatlan ideig beruházási stop lép életbe, alapvető cél ugyanakkor, hogy a dolgozók eszközeit ritkábban kelljen majd cserélni.

googleplex

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég beszerzési politikájának alapvető változása alapján a Google igyekszik minden eszközpark-bővítést házon belüli forrásból megoldani, így a tavasztól új szabály, hogy a nem mérnöki pozíciót betöltő dolgozóknak kizárólag Chromebookok adhatók ki, emellett a munkatársaknak a meglévő, éppen nem használt állományból kell okostelefonokat biztosítani, amennyiben azok cserére szorulnak.

Ha az eszközpark nem frissíthető házon belül, 1000 dollár feletti értékű berendezéseknél igazgatói vagy magasabb pozícióval rendelkező menedzser jóváhagyása szükséges - áll a dokumentumban.

A Google mindezen túl bizonyos, dolgozóknak biztosított szolgáltatásokat (masszázs, fitnesz, catering) is visszavág - a hivatalos indoklás szerint ezzel azonban csak a hibrid munkavégzés sajátosságaihoz igazodik a cég. Mindez többek között azt eredményezi, hogy az irodaházak nagy részében található kávézók hétfőn és pénteken zárva tartanak majd, emellett bizonyos rekreációs létesítményeket "kihasználatlanság" miatt végleg bezárnak.

Az Alphabet csoporthoz tartozó vállalat január második felében jelentette be, hogy elküldi teljes munkerő-állományának mintegy hat százalékát, 12 ezer dolgozót. A társaság ezzel csatlakozott a Meta-hoz, a Microsofthoz és az Amazonhoz, melyek az IT-iparágban a korábbi hónapokban jelentős(ebb) leépítéseket hajtottak végre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 17:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.