Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 11:14

Megint beperelte a GlobalFoundries az IBM-et

Ismét elmérgesedett a helyzet a GlobalFoundries és az IBM között, ezúttal üzleti titkok megsértése miatt.

Jogosulatlan szabadalomhasználat és üzleti titkok megsértése miatt beperelte a GlobalFoundries az IBM-et, közölte a chipgyártó szerdán. A vád szerint az IBM több, chipgyártásnál használt szabadalmat és üzleti titoknak minősülő dokumentumokat osztott meg az állami hátterű japán Rapidus konzorciummal, mely a 2 nm-es eljárással készülő félvezetőáramkörök egyik potenciális gyártópartnere lehet.

Ugyanebben a beadványban a GlobalFoundries azt is sérelmezi, hogy az IBM jogosulatlanul megosztotta egyes szabadalmait az Intellel még 2021-ben, szintén abból a célból, hogy új generációs gyártási eljárások kidolgozásán működhessen együtt a két cég.

wafer_gf

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A GlobalFoundries beadványában közölte, mindez több százmillió dolláros jogosulatlan licencbevételhez és egyéb előnyökhöz juttatja az IBM-et. Utóbbi a sajtónak küldött rövid nyilatkozatában közölte, a GlobalFoundries vádjai minden alapot nélkülöznek, amit a bíróság előtt is be fognak bizonyítani.

A vád alapjai elsősorban arra építenek, hogy az IBM és a GlobalFoundries évtizedeken keresztül fejlesztett közösen különböző chipgyártási technológiákat, eljárásokat, 2015-ben azonban, amikor a GlobalFoundries megvásárolta az IBM összes félvezetőgyárát, ezek a technológiák is a céghez kerültek. 

A két cég viszonya a korábbi, szoros partnerség dacára a 2015-ös tranzakciók követően jelentősen megromlott, miután az IBM szerződésszegéssel, és 2,5 milliárd dollárnyi károkozással vádolta meg a céget. A vitát a GlobalFoundries 2021-ben bíróságra vitte, az ügyben mostanáig nem született ítélet.

a címlapról