:

Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 11:14

Megint beperelte a GlobalFoundries az IBM-et

Ismét elmérgesedett a helyzet a GlobalFoundries és az IBM között, ezúttal üzleti titkok megsértése miatt.

Jogosulatlan szabadalomhasználat és üzleti titkok megsértése miatt beperelte a GlobalFoundries az IBM-et, közölte a chipgyártó szerdán. A vád szerint az IBM több, chipgyártásnál használt szabadalmat és üzleti titoknak minősülő dokumentumokat osztott meg az állami hátterű japán Rapidus konzorciummal, mely a 2 nm-es eljárással készülő félvezetőáramkörök egyik potenciális gyártópartnere lehet.

Ugyanebben a beadványban a GlobalFoundries azt is sérelmezi, hogy az IBM jogosulatlanul megosztotta egyes szabadalmait az Intellel még 2021-ben, szintén abból a célból, hogy új generációs gyártási eljárások kidolgozásán működhessen együtt a két cég.

wafer_gf

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A GlobalFoundries beadványában közölte, mindez több százmillió dolláros jogosulatlan licencbevételhez és egyéb előnyökhöz juttatja az IBM-et. Utóbbi a sajtónak küldött rövid nyilatkozatában közölte, a GlobalFoundries vádjai minden alapot nélkülöznek, amit a bíróság előtt is be fognak bizonyítani.

A vád alapjai elsősorban arra építenek, hogy az IBM és a GlobalFoundries évtizedeken keresztül fejlesztett közösen különböző chipgyártási technológiákat, eljárásokat, 2015-ben azonban, amikor a GlobalFoundries megvásárolta az IBM összes félvezetőgyárát, ezek a technológiák is a céghez kerültek. 

A két cég viszonya a korábbi, szoros partnerség dacára a 2015-ös tranzakciók követően jelentősen megromlott, miután az IBM szerződésszegéssel, és 2,5 milliárd dollárnyi károkozással vádolta meg a céget. A vitát a GlobalFoundries 2021-ben bíróságra vitte, az ügyben mostanáig nem született ítélet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 23:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.