:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 11. 14:04

Az Alibaba is bejelentette saját ChatGPT-jét

A kínai térfél is alakul a generatív MI-piacán, a Baidu után az Alibaba jelentett be nagy nyelvi modellen alapuló chatbotot, amit számos termékébe tervez beépíteni a közeljövőben.

Az Alibaba felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó részlege, az Alibaba Cloud bejelentette Tongyi Qianwen nevű termékét, ami lényegében a kínaiak saját alternatívája lesz a ChatGPT által felpaprikázott generatív MI-szolgáltatások piacán. A kínai és angol nyelvtudással felvértezett szolgáltatás, a "Tonki Csian-ven" kínaiul azt jelenti: „a válasz ezer feltett kérdésre”. A technológia eleinte a cég munkahelyi kommunikációra dedikált szoftverébe, a DingTalkba épül be, amiben képes lesz többek között jegyzetet készíteni a megbeszélések alapján, de egyben e-mailek írásában is segítségre lehet. Ezen kívül az okosotthoni készülékeket kiszolgáló Tmall Genie funkcióit terjeszti ki, ami az Amazon Alexához hasonlóan egy hanggal vezérelhető személyi asszisztens.

A technológiai óriás tervei közt említette, hogy a közeljövőben valamennyi üzletágán keresztül az összes termékébe integrálja a nagy nyelvi modellre épített chatbotot, beleértve a vállalati és az e-kereskedelmi szolgáltatásokat, de pontos ütemtervet egyelőre nem osztott meg. A cég ügyfelei és fejlesztői hozzáférést kaphatnak a felhőben a Tongyi Qianwenhez, hogy költséghatékony módon testreszabott mesterséges intelligencia-szolgáltatásokat hozzanak létre, a kínai vállalati ügyfelek már jelentkezhetnek a béta tesztbe.

alibaba_chatgpt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Daniel Zhang, az Alibaba Group elnök-vezérigazgatója szerint a technológia szempontjából vízválasztónak számít ez az időszak, a vállalkozások minden ágazatban mérlegelik, hogyan alkalmazhatnák a generatív MI-szolgáltatásokat. Az ország másik nagy meghatározó technológiai óriása, a Baidu márciusban jelentette be az Ernie Botot, ami szintén egy nagy nyelvi modellre (LLM) épített chatbot, de az első visszajelzések szerint egyelőre logikai bukfencekkel dolgozik, és nem tud olyan minőségű kódot és szöveget előállítani, mint az OpenAI által fejlesztett GPT-4.

A hírre a kínai kibertér-adminisztráció (CAC) hamar később reagált, és javaslatot adott ki arra vonatkozóan, hogy a szolgáltatók biztonsági felülvizsgálat alá vessék termékeiket, mielőtt azok a nyilvánosság számára elérhetővé válnak. A CAC szerint a generatív mesterséges intelligencia által létrehozott szövegeknek "a szocialista alapértékeket kell tükrözniük, és nem tartalmazhatnak olyan tartalmat, amely az államhatalom vagy a szocialista rendszer megdöntését szorgalmazza, az ország kettészakadására buzdít vagy aláássa a nemzeti egységet”.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.