:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 31. 16:09

Betiltották Olaszországban a ChatGPT-t

Olaszország az első nyugati ország, amely blokkolja a fejlett chatbot használatát, indul a vizsgálat a GDPR megsértése miatt.

Adatvédelmi aggályok miatt az olasz illetékes hatóság azonnali hatállyal betiltotta a chatbothoz való hozzáférést az országban egy kivizsgálás indítása mellett, így a szolgáltatás rövid időn belül elérhetetlen lesz az olasz felhasználók számára. A felügyelet nem csak blokkolja az OpenAI chatbotját, de azt is megvizsgálja, hogy a szolgáltatás megfelel-e az uniós általános adatvédelmi rendeletnek (GDPR), amely többek közt a személyes adatok felhasználásának, feldolgozásának és tárolásának módját szabályozza.

A hatóság a március 20-án történt adatszivárgási incidensre hivatkozik, melynek során felhasználói beszélgetések és az előfizetős felhasználók fizetési információi is külső felek birtokába juthattak. A közlemény szerint az OpenAI-nak nincs semmilyen jogalapja a személyes adatok tömeges gyűjtésére és tárolására a platform működésének alapjául szolgáló algoritmusok „képzése” céljából. Továbbá mivel a felhasználók életkora ellenőrizhetetlen, az alkalmazás "fejlettségükhöz és tudatosságukhoz képest nem megfelelő válaszoknak teszi ki a kiskorúakat". A rivális Google saját chatbotja, a Bard egyébként épp a hasonló problémák elkerülése végett köti ki, hogy csak egyes 18 év feletti felhasználók tesztelhetik.

Az OpenAI 20 napot kapott arra, hogy a felügyeleti szerv által felvetett aggodalmakra megoldási javaslatokat tegyen, akár 20 millió euró, vagy az éves bevétel 4%-ának megfelelő összegű pénzbírság is kinézhet az ügy végén.

chatgpt_olasz

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tengerentúlon is egyre markánsabbak a megfogalmazott aggályok, az USA-ban az egyik legnagyobb jogvédő szervezet arra kérte az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságot (FTC), hogy indítson átfogó vizsgálatot az OpenAI ellen fogyasztóvédelmi szabályok megsértésére hivatkozva. A csoport azzal érvel, hogy a startup által készített generatív nyelvi modellre épülő szolgáltatások elfogultan működnek, félrevezetőek lehetnek, így kockázatot jelentek a közbiztonság szempontjából.

 Az FTC-nek benyújtott panaszt megelőzte a héten közzétett nyílt levél, amiben ismert szakemberek szólították fel a techcégeket a rohamos mértékben fejlődő generatív MI modellek fejlesztésének szüneteltetésére, köztük Marc Rotenberg, a CAIDP elnöke és maga  az OpenAI társalapítója, Elon Musk is. A levélhez hasonlóan a panasz a generatív mesterséges intelligencia modellek fejlesztésének lassítására és szigorúbb kormányzati felügyelet bevezetésére szólít fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.