Szerző: Koi Tamás

2023. március 31. 09:20

Korlátlan hordozható mobilnettel támadja a Yettelt a Vodafone

Némi fáziskésés után megérkezett a Vodafone kínálatába az első olyan, hordozható mobilnet-csomag, mely valódi konkurenciája lehet a Yettel 2021-ben bevezetett OtthonNet nevű FWA-konstrukciójának.

Új, önállóan igénybe vehető korlátlan mobilnet-előfizetés érhető el mától a Vodafone Magyarország kínálatában, mely legfőképpen a Yettel 2021-ben bevezetett FWA zászlóshajó-termékének, az OtthonNet-nek lehet a konkurenciája.

A Mobilnet XXL tarifacsomag legfőképpen azok számára lehet kedvező ajánlat, akik a korlátlan mobilnet-elérést eleve több eszköz számára kívánják megosztani, tetszőleges földrajzi helyen, mindezt lehetőség szerint költséghatékony módon.

wifihotspot_mobile

Az új hordozható mobilnet-konstrukció havi díját ennek megfelelően 4990 Ft-ban határozta meg a Vodafone (ehhez 12 hónapos határozott idejű szerződést kell aláírni e-Pack-kel). A mobilnet-előfizetés bármilyen SIM-képes eszközben, vagyis routerben, Wi-Fi hotspotban vagy akár tabletben is használható, ugyanakkor három fontos megkötéssel.

Egyrészt a szolgáltató 5G-s hálózatára akkor sem léphet fel az eszköz, ha egyébként képes 5G-n kommunikálni, illetve a le- és feltöltési sebességet 100 Mbps-ben és 20 Mbps-ben (becsült érték) maximálta az operátor. Végezetül lényeges szempont, hogy a díjcsomag csak belföldön használható, roaming adatkeretet egyáltalán nem biztosít.

Bár MultiSIM konstrukcióban a Magyar Telekomnál is elérhető jó ideje tetszőleges eszközzel használható korlátlan mobilnet-hozzáférés, ehhez mindenképpen rendelkezni kell egy lakossági hangalapú csomaggal, ezért a Mobilnet XXL inkább a Yettel (akkor még Telenor) által 2021 szeptemberében bevezetett OtthonNet nevű, fix elérést kiváltó vezeték nélküli hozzáférést (FWA) kínáló tarifa egyfajta versenytársának tekinthető.

A Yettel konstrukciója ugyanakkor a Vodafone-éval szemben kifejezetten helyhez kötött, emellett az ára is az igénybevétel helyétől függően kerül meghatározásra, ugyanakkor 4G-alapú mobilneten valamivel gyorsabb maximális letöltési sávszélességet (150 Mbps) biztosít.

Időközben a Yettel piacra dobta az OtthonNet 5G-alapú változatát is OtthonNet Pro néven (valamint ezek üzleti ügyfelek számára elérhető verzióit IrodaNet/Pro elnevezéssel), ami értelemszerűen 5G-s elérést biztosít bizonyos fix telepítési helyeken, a szükséges előfizetői végberendezéseket pedig bérelni is lehet hozzá a szolgáltatótól.

a címlapról