Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 23. 11:58

Merre tovább, mobilnet?

A magyar mobilnet-piac az előfizetőszámot tekintve tetőzni látszik, ám az adatforgalom növekedése továbbra is töretlen - többek között ez derül ki az illetékes szakhatóság elemzéséből.

A mobiltelefonos internetezés hazai aspektusairól adott ki rövid kutatást a szakterületért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely szerint a mobilon netezők száma a készülékcseréknek, a felhasználói eszközök modernizációjának köszönhetően még nőhet valamelyest. A piacban ugyanakkor láthatóan már nincs sok felfutási lehetőség, bár a szolgáltatók olykor inkonzisztens jelentései időről-időre okoznak meglepetéseket, furcsa kilengéseket.

Ezekből a jelentésekből többek között kiderül, hogy a hangszolgáltatásra használt (lakossági és nem lakossági) mobiltelefon-előfizetések száma az elmúlt hat évben alig változott, csaknem eléri a tízmillió darabot, e SIM-kártyák közül viszont évről évre több csatlakozott a mobilinternetre.

Míg 2016-ban közel ötmillió SIM-kártya generált online adatforgalmat, 2021-re számuk 7 millió felé emelkedett, ráadásul ennél is meredekebben emelkedett az egy SIM-kártyára eső forgalmazott mobiladat-mennyiség: ez a 2016-os 0,8 gigabájtról 2021-re kilencszeresére, azaz 7,5 gigabájtra ugrott. 

A szegmens átlagos éves növekedési üteme 2018 és 2021 között egyébként 8 százalék volt. Ezzel szemben a nagyképernyős szegmens mérete a felhasználók számát tekintve érdemben nem változott az évek során.  

nmhh_net_sim_21
forrás: nmhh

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szolgáltatók által jelentett 7 millió mobilinternetre csatlakozó SIM-kártya ugyanakkor nem egyenlő 7 millió lakossági felhasználóval, hiszen ez tartalmazza a nem lakossági előfizetéseket, és egy ember akár több SIM-kártyát is használhat - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Az NMHH-felmérés szerint a mobilinternetet használók aránya – a szolgáltatók által közölt előfizetési adatokhoz hasonlóan – meredeken emelkedett. 2016-ban a 14 éves vagy idősebb lakosságnak 38 százaléka használt csak mobilinternetet, 2021-re viszont arányuk már 67 százalék volt, ami kb. 5,6 millió embert jelentett az országban.

A mobilinternettel nem, de WIFI-vel internetezők aránya eközben 4 és 8 százalék között ingadozott a vizsgált időszakban, összességében pedig elmondható, hogy 2021-ben körülbelül 6,3 millió 14 éves vagy idősebb ember internetezett a mobiltelefonján.

Ez idő alatt mintegy harmadára, azaz 28 százalékról 9 százalékra esett vissza azok száma, akik a mobiltelefonjukon nem interneteznek, de helyhez kötött internetet használnak. Ők 2021-ben körülbelül 800 ezren voltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról