Szerző: Koi Tamás

2023. március 29. 10:09

Helyre raknák a streamingszolgáltatókat a britek

Módosítaná a médiatörvényt a brit kormány, annak érdekében, hogy a közszolgálati tartalmak a streamingszolgáltatások nyomasztó előretörése mellett is könnyen hozzáférhetővé váljanak az előfizetők számára.

A streamingkorszak új kihívásokat hozott a médiaszabályozók számára, melyek gyakran évtizedekkel ezelőtt létrehozott törvényi keretek mentén kénytelenek ma is alakítani a szektor működését. Ezt felismerve a brit kormány Európában elsők között döntött arról, hogy megújítja az ország saját médiatörvényét - a módosítások tervezetét most bocsátotta publikus konzultációra a kabinet.

Lucy Frazer kulturális miniszter a törvénymódosítás-tervezet kapcsán leszögezte, a nézői szokások utóbbi éveket jellemző drasztikus változása óriási nyomást helyezett a hagyományos, azokon belül is elsősorban közszolgálati műsorszolgáltatókra, melyeket törvény kötelez bizonyos típusú műsorok (jellemzően hírműsorok) gyártására.

bbc_vintage

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A közszolgálati televíziók (Angliában a BBC és az ITV) számára az európai médiaszabályozás általában kiemelt láthatóságot biztosít például azzal, hogy csatornáikat az elektronikus műsorkalauz elejére kell alapesetben pozícionálni, az általuk gyártott tartalmak on-demand elérését biztosító, okostévékre vagy set-top boxokra telepíthető applikációk esetében azonban már nem ír elő semmit a törvény.

A britek törvénymódosítása ezért azt írja elő, hogy a közszolgálati műsorszóró saját streaming applikációit "könnyen megtalálhatóvá" kell tenni az országban forgalomba kerülő okostévéken vagy set-top boxokon, jóllehet az nem teljesen egyértelmű, mit is ért pontosan ez alatt a jogalkotó (több okostévé-gyártónál az ITV vagy a BBC app a gyárilag telepített alkalmazások között eleve megjelenik).

Hasonló kötelezettségek vonatkoznak majd az okoshangszóró-platformokat gyártó és üzemeltető cégekre is, így a brit - nem csak közszolgálati - AM/FM rádiókat kötelező lesz IP-alapon is hozzáférhetővé tenni ezeken a platformokon, méghozzá ingyen, ráadásul a rádiók műsorsávját tilos lesz megszakítani saját reklámblokkokkal.

Végül, de nem utolsósorban az új médiatörvény-módosítás elszámoltathatóbbá teszi a nagy előfizetéses videostreaming-platformokat (pl. Netflix, Disney+, Amazon Prime Video) amennyiben azok jogsértő tartalmakat tesznek közzé (vagy jogsértő módon tesznek közzé tartalmakat) a brit előfizetők számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról