Szerző: Koi Tamás

2023. március 2. 09:45

Hollandiához fordul az NMHH a Netflix és a Disney+ miatt

A fiatalkorúak védelme a potenciálisan káros tartalmakkal szemben komoly dolog, a megfelelő korhatárbesorolást pedig már nem csak a lineáris tévécsatornáktól várja el a hazai szabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Nem a hazai szabályozásnak megfelelően sorolta be a Netflix és a Disney+ a katalógusában szereplő egyes tartalmakat, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) égisze alatt működő, a megfelelő korhatárbesorolást előíró és vizsgáló Médiatanács intézkedést kért a két streamingplatform holland üzemeltetőjével szemben a helyi társhatóságtól - írja mai közleményében a szervezet.

A közlemény szerint a Netflixen elérhető A bosszú, Vadállatok, Bandaháború, John Wick: 2. felvonás, A sötét ötven árnyalata és a Toxikoma című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó. Ezzel szemben a Netflix szolgáltatója „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé ezeket a műsorszámokat.

netflix_disney_hbomax

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Amennyiben a Netflix szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének.  Szintén helytelen besorolással szerepelt a Netflix hazai kínálatában egy „13+” korhatár-megjelöléssel ellátott film „Az unoka” címmel, amely a hazai szabályozás értelmében „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”, kategóriába sorolandó – állapította meg a Médiatanács.

A 2022. december 27. óta érvényben lévő új szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak is kötelező jól látható helyen feltüntetni a médiatartalmak korhatárbesorolását. Ez a Médiatanács álláspontja szerint a Netflix felhasználói felületén nem teljesül, a korhatárra vonatkozó kategória csak akkor jelenik meg, amikor a felhasználó a kurzort az adott műsorszám ikonjára vezeti, vagy külön lenyitja a „további információ” fület.

Bejelentés alapján vizsgálta a testület a Disney+ streamingszolgáltatáson elérhető Fura világ című gyerekfilmet is, amelyet a szolgáltató „6+” korhatár-megjelöléssel látott el. Az NMHH vizsgálata megállapította, hogy a hazai szabályozás szerint a műsor a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába tartozik, annak üzenete, erőszakos és fenyegetettségérzetet keltő jelenetei, képi és hanghatásai miatt. A helytelen korhatár-besorolás mellett a Disney+-on sem voltak jól látható helyen feltüntetve a médiatartalmak korhatár-minősítései, ami szintén jogsértést vet fel. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról