Szerző: Koi Tamás

2023. március 14. 12:58

Műholdak ezrei segíthetnek be hamarosan a T-Mobile-nak

A terveknek megfelelően rövidesen megkezdődhet a T-Mobile USA és a SpaceX Starlink műholdas hálózatának közös tesztje, melyet tavaly jelentettek be a felek és az eredeti ütemterv szerint idén állhat élesbe.

Az eredeti elképzeléseknek megfelelően sínen van a Starlink és a T-Mobile USA közös, műhold-mobil kommunikációs hálózatának tervezése, a tesztelési fázis pedig belátható időn belül, vélhetően még az idén megkezdődhet - hangzott el tegnap egy washningtoni szakkonferencián.

Az esemény egyik panelbeszélgetésén érintette a projektet Jonatan Hofeller, a SpaceX Starlink projektért felelős alelnöke, aki ugyan nem nevezte meg az elsődleges partnernek tekintett T-Mobile USA-t, ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy a műholdas távközlési cégek és a klasszikus mobilszolgáltatók a jövőben egyre több hasonló közös projekten fognak együtt dolgozni annak érdekében, hogy a földi hálózattal lefedetlen területeket ellássák legalább az alapszolgáltatásokkal.

starlink_launch

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hasonló rendszerek jelenleg éppen csak elkezdték bontogatni a szárnyukat, jelenleg ugyanakkor szinte kizárólagosan segélyhívási célra használhatók néhány régióban, jellemzően az Egyesült Államok területén, illetve annak egy részén.

A SpaceX és a T-Mobile USA együttműködését tavaly augusztusban jelentették be a felek. Akkor Elon Musk és Mike Sievert közölték, hogy az idén pályára állított Starlink műholdak már képesek lesznek közvetlenül csatlakozni a távközlési szolgáltató mobiljaihoz a meglévő sávokon. 

A Starlink hálózata jelenleg mintegy 4000 távközlési műholdból áll, melyek ún. alacsony Föld körüli pályán helyezkednek el, 300 és 500 km-es magasság között. A műholdak új generációjának számító V2 Mini egységek első, 21 darabos kontingensét két hete bocsátották fel egy Falcon 9 hordozórakétával. A V2 Mini műholdak átviteli kapacitása az elődmodellek mintegy négyszeresének felel meg, a SpaceX a Seattle-hez közeli gyártókomplexumában naponta átlagosan hat ilyen egységet készít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról