Szerző: Koi Tamás

2023. február 10. 11:40

Ínséges időben növelte piaci részesedését az AMD

A PC-piac hosszú évtizedek óta a legnagyobb visszaesést mutatta a tavalyi év végén, ez azonban nem vágta úgy földhöz az AMD-t, az x86-os szegmensben piacvezető Intel legnagyobb, egyben gyakorlatilag egyetlen riválisát.

A tavalyi év végén gyakorlatilag összeomlott a PC-piac, mely a 2022-es év utolsó negyedévében több, független piackutató szerint is több évtizedes csökkenést mutatott a pandémia évei alatti virágzás után. A zuhanás egyik legnagyobb vesztese az Intel volt, a piacvezető első számú riválisa azonban sikerrel használta fel az időszakot arra, hogy megerősítse pozícióját az x86-os CPU-k szegmensében.

A Mercury Research legfrissebb becslései alapján az x86-os piacon az Intel a tavalyi utolsó negyedévben ugyan továbbra is stabilan piacvezetőnek számított 68,7%-os részesedésével, az örök rivális ugyanakkor fokozatosan hódította el az ügyfeleket a cégtől, így az év végére az eladott x86-os CPU-k 31,3%-a valamilyen AMD processzor volt, szemben az egy évvel korábbi 28,5%-kal.

amd_su
Egy amd Ryzen processzor a cég vezérigazgatójának, lisa su-nak a kezében (fotó: Reuters)

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az AMD főleg a szerverchipek eladását tekintve tudott az utóbbi években látványosan az Intel fejére nőni, legalábbis az IDC korábbi számai alapján míg a cég 2017-ben az x86-os piacon még csak 1%-nyi részesedéssel bírt, addig 2022-re sikerült ezt feltornászni 13,6%-ra. Az év végén az AMD eredményeit éppen az adatközponti részleg szárnyalása mentette meg a nagyobb zakótól, miután az éves szintű, 42%-os növekedés ellensúlyozni tudta a PC-s termékeket tartalmazó kliens szegmens 51%-os esését.

A PC-piacon az Apple helyzete, illetve konkrétan a Mac eladások csökkenése eközben meghatározták az architektúrák versenyének állását. Az ARM-alapú számítógépek a tavalyi utolsó negyedévben a teljes piaci volumen mintegy 13,3%-át tették ki, ami ugyan a harmadik negyedévhez képest több mint 1 százalékpontos visszaesés, ugyanakkor az egy évvel korábbi 10,3%-os piacrészhez képest jelentős növekedés.

Az x86 és az ARM küzdelme tovább erősödhet, amint a Qualcomm piacra dobja első, kifejezetten PC-k számára fejlesztett ARM-alapú processzorát, mely értelemszerűen ARM-os Windowst futtat majd. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról