Szerző: Koi Tamás

2023. január 27. 10:52

Rémálomszerűen alakult a tavalyi év vége az Intelnek

Rendkívül nehéz éven van túl az Intel, melynek termékei az x86-os CPU-piac meghatározó szereplőjeként a legkeresettebbek voltak a pandémia időszakában. A vállalat összes eredménye jelentősen romlott és nagyon úgy tűnik, hogy az idei év sem tartogat sok jót a processzorgyártó számára.

Két évtizede nem látott mértékben zuhant be a tavalyi utolsó negyedévben az Intel árbevétele miközben gyakorlatilag teljesen eltűnt a cég nyeresége - pusztán e két pénzügyi mutató kitűnően szemlélteti, hogy a PC-piac mélyrepülése hogyan ütötte ki a tavalyi évben az x86-os piac nagyágyújának számító amerikai multit.

A társaság tegnap közzétett negyedik negyedéves, illetve az egész 2022-es évre vonatkozó üzleti jelentése alapján a gyártó árbevétele épphogy elérte a 14 milliárd dollárt a december végén zárult negyedév végére, ami brutális szintű, 32%-os forgalomcsökkenést feltételez. A profit eközben szintén elképesztő mértékben, 114%-kal esett be, ezzel a vállalat nagyjából 700 millió dollár mínuszba csúszott az október elejétől december végéig tartó időszakban.

Bár a menedzsment az előző ciklus végén már igyekezett felkészíteni a befektetőket és a piacot a lesújtó eredményekre, a számok mégis meglepetésként érték az elemzőket, a befektetőket pedig valósággal sokkolták, de legalábbis a cég papírjainak árfolyama azonnal 9,5%-os eséssel reagált a számok közzétételére.

intel_evo_sticker

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A teljes tavalyi évre vonatkozóan a helyzet hajszálnyit jobb csupán, a vállalat ugyanis a 2022-es évben 63,1 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, ami "csak" 20%-os visszaesés az előző évhez képest, profitja azonban 60%-kal, 19,9-ről 8 milliárd dollárra esett vissza.

A gyászos eredmények egyértelműen annak tudhatók be, hogy az Intel mindkét kulcspiacán az elmúlt évek erős növekedéséhez képest jelentős lassulást következett be, részben a pandémia lecsengésének, részben a világ számos régióját sújtó gazdasági válságnak köszönhetően. Így az Intelt egyszerre rántotta a földre a PC-piac visszaesése és az adatközponti fejlesztések befékeződése.

A processzorgyártó számára kifejezetten rosszul jött az is, hogy a chiphiány hatására aki csak tehette, óriási raktárkészleteket igyekezett felhalmozni (legyártatni) az elmúlt években a különféle félvezetőáramkörökből, ezek a készletek pedig a szélirány megfordulása miatt most rendkívül lassan ürülnek csak ki a raktárakból. Ahogy Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója a számok ismertetését követő elemzői konferenciahíváson fogalmazott,

az Intel, illetve az iparág minden idők eddigi legnagyobb készletsöprésének a küszöbén van, melyre egyetlen PC-piaci beszállító sem lesz immunis. 

Ha mindez nem lenne elég, a chipgyártó veterán az idei első negyedévre vonatkozóan sem kecsegtetett semmi jóval, a cég árbevétele így még tovább csökkenhet, illetve ami ennél is gyászosabb, az Intel továbbra is veszteséges működést vár a 2023-as év első negyedévében.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.