Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 7. 13:51

Lenyomta a Nintendo Switch a PlayStation 4-et

Több mint 122 millióan vásároltak már Nintendo Switch konzolt a világon, ami ezzel megelőzi a Game Boyt és a PS4-et a legkelendőbb konzolok listáján, miközben a toplista első két helyén a Nintendo DS és a PS2 marad.

Minden idők harmadik legkelendőbb konzoljává lépett elő a Nintendo Switch, megelőzve a Game Boy-t és a PlayStation 4-et. A japánok kézikonzoljából összesen 122,55 millió darabot sikerült eladni 2022 végére, jelentette a Nintendo, de ez nem oszlatja el teljesen a cég köré gyűlő sötét felhőket. A december 31-ével záruló kilenchónapos időszakban az eladások ugyanis lassultak, és 14,91 millióra estek vissza a korábbi hasonló időszakban mért 18,95 millió eszközről. 

A játékeladások szintén 4 százalékkal estek vissza ugyanebben az időszakban, és az új Pokémon Scarlet/Violet játékok sem tudták ellensúlyozni a csökkenést. A japánok egyrészt a félvezetőhiánnyal magyarázzák a visszaesést, és hogy a konzolkészlet megcsappanása egyben a szoftvereladásokat is befolyásolja. A Nintendo problémája valószínűleg már a hardver öregedésére is visszavezethető, mivel a vásárlók a legújabb OLED-es modellt választják, a régebbi Switch és a Switch Lite modellek iránt enyhül az érdeklődés.

nintendo

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Teljesítményt tekintve a Switch viszonylag alulteljesít a legújabb Xbox-szériához vagy a PS5-höz képest, de a japán cég elmondása szerint egyre idén nagyobb fókuszt kapnak a következő konzolra való átálláshoz szükséges fejlesztések. A Sony PlayStation 5 mindeközben rekordeladásokat produkált az elmúlt negyedévben 7,1 millió eladott darabbal, ami 82 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva.

Kérdéses, hogy a Switch kibír-e még annyit ahhoz, hogy legkelendőbb konzol címét is megkapja, nagyjából 33 millió darabra van attól, hogy megelőzze az első helyen trónoló, 158,7 millió darabos eladást generált PlayStation 2-t, míg a második legnépszerűbbnek számító Nintendo DS helyének átvételéhez a 154,2 milliós számot kell meghaladni.

a címlapról