Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 27. 14:40

Új funkciók jönnek Android és a WearOS alá

Androidra, Chromebookra és Wear OS-re szánt újdonságokat jelentett be a Google a produktivitás és a hozzáférhetőség jegyében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alapvetően okostelefonos bejelentésekkel foglalkozó Mobil Világkongresszusra a Google nem készült sok mindennel, de pár várható újításról szót ejtett, amik Android, Wear OS és Chrome OS rendszereket futtató eszközökhöz érkeznek. Az alábbi funkciók már most elkezdtek megjelenni:

  • Az androidos mobilok és táblagépek Google Drive alkalmazása támogatni fogja a szabadkézzel írt megjegyzések és kiemelések hozzáfűzését PDF-dokumentumokhoz, ami digitális tollal, vagy akár ujjal is működik, a hozzáfűzött szövegekkel és kiemelésekkel tarkított fájl új dokumentumként is menthető lesz.
  • Az új Google Meet zajszűrési funkciót kap mobileszközökön, amivel több eszközön lehetségessé válik a zavaró háttérzajok kiszűrése hívások közben.
  • A Google Gboard virtuális billentyűzeten összekeverhetővé válnak a hangulatjelek az Emoji Kitchen funkcióval, így egyedi emojikat készíthet a felhasználó, ha a meglévő több száz opció nem lenne elég.
  • A Chrome böngészőben megjelenített tartalmakat akár 300 százalékkal lehet felnagyítani az eddigi 200 százalékos korlátot növelve, összhangban az Android 14 rendszerrel érkező, appon belüli zoomolási funkcióval, ami nagyobb láthatóságot biztosít gyengénlátók számára. Ez a Chrome Beta program keretén belül már kipróbálható.

android

Az alábbi fejlesztések érkezésének időpontját egyelőre nem tudni, de a közeljövőben lehet rájuk számítani:

  • A Google Pay alkalmazás több animációt jelenít meg a tap-to-pay tranzakciók végén, például „cuki pingvineket”, hogy ez miért lesz jó, az nem egyértelmű, de legalább aranyos.
  • A Chromebookokon tavaly júniusban megjelent Fast Pair gyorscsatlakozási funkcióval a Bluetooth-fejhallgatók is egy mozdulattal párosíthatók lesznek az eszközhöz.
  • Új widgetet kap a Google Keep, amivel egyszerűbb lesz a jegyzetek és teendők nyilvántartása egyenesen a Home képernyőről.
  • További kisegítő lehetőségekkel bővül a viselhető eszközöket hajtó Wear OS, az audiókimenetet monofónikus hangokkal lehet leegyszerűsíteni, illetve egy színkorrekciós és egy szürkeárnyalatos megjelenítési mód érkezik a vizuális oldalon, szintén az egyszerűsítés jegyében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról