Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 9. 11:54

Kipróbálható az első Android 14 Developer Preview

Manuálisan már telepíthető az új rendszer első fejlesztői kiadása, néhány újdonsággal a motorháztető alatt.

A Google elérhetővé tette az Android operációs rendszer következő verziójának (belsős kódnéven Android 14 Upside Down Cake) első kiadását, amit egyelőre azok a fejlesztők érhetnek el, akik elsőként szeretnék kipróbálni a szoftver újdonságait – feltéve, ha Google Pixel 7 Pro vagy más támogatott Pixel mobilokkal rendelkeznek, és észben tartják, hogy még erősen fejlesztés alatt álló rendszerről van szó. 

Az Android 14 Developer Preview 1 jelenlegi állapotában még nem tartalmaz minden, végfelhasználóknak szánt fejlesztést, és kevésbé stabil a várhatóan áprilisban kigördülő bétánál. A cég bejelentése az újítások közül kiemeli, hogy továbbra is nagyobb figyelmet kapnak a nagyméretű képernyős eszközök (hajtogatható készülékek, tabletek és Chromebookok) és eszközformátumok, a támogatás kiterjedtebb és hatékonyabb lesz a még több API és dokumentáció, valamint az új vezérlők és ablakosztályok révén. Ezen felül iránymutatásokat kapnak a fejlesztők a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

A Google tervezi a készenléti üzemidő növelését, a háttérben elvégezhető feladatok ellátásához új eszközök érkeznek. A kisegítő lehetőségeknél lehetővé válik a szöveg 200%-os nagyítása, kitolva a korább legfeljebb 130%-os limitet. A fejlesztők azt is jobban szabályozhatják, hogy régiónként milyen nyelveket ajánljon fel az alkalmazásuk.

android14_timeline

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A biztonsági architektúra legnagyobb változása, hogy a rendszer blokkolni fogja a az API Level 23-nál régebbi Androidokat célzó alkalmazások telepítését külsős forrásokból is. A keresőcég a hivatalos bejelentés előtt korábban már említést tett a gesztusalapú navigáció finomodásáról, és hogy a rendszer natívan fogja támogatni a műholdas kapcsolatot, ami jelentősen megkönnyíti majd a mobilgyártók számára a technológia alkalmazását saját modelljeikben.

A megosztott ütemterv szerint az első után még egy további fejlesztői előnézet várható márciusban, utána kezdődik áprilisban a bétafázis, de a konkrét fejlesztésekről a májusi Google I/O fejlesztői konferencián árulhat el többet a keresőcég. A béta 3 és 4 június-július környékén éri el a platformstabilitást, ekkortó kezdhetnek építeni alkalmazásokat a fejlesztők Android 14-re, mivel utána már nem várhatók lényegibb módosítások az API-kon. A végleges verzió megjelenése augusztusban vagy szeptemberben esedékes, még a Google Pixel 8 csúcsmodell megjelenése előtt. 

A fejlesztői kiadás újdonságainak részletes listájáért érdemes felkeresni a Google kapcsolódó blogposztját.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról