:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 9. 11:54

Kipróbálható az első Android 14 Developer Preview

Manuálisan már telepíthető az új rendszer első fejlesztői kiadása, néhány újdonsággal a motorháztető alatt.

A Google elérhetővé tette az Android operációs rendszer következő verziójának (belsős kódnéven Android 14 Upside Down Cake) első kiadását, amit egyelőre azok a fejlesztők érhetnek el, akik elsőként szeretnék kipróbálni a szoftver újdonságait – feltéve, ha Google Pixel 7 Pro vagy más támogatott Pixel mobilokkal rendelkeznek, és észben tartják, hogy még erősen fejlesztés alatt álló rendszerről van szó. 

Az Android 14 Developer Preview 1 jelenlegi állapotában még nem tartalmaz minden, végfelhasználóknak szánt fejlesztést, és kevésbé stabil a várhatóan áprilisban kigördülő bétánál. A cég bejelentése az újítások közül kiemeli, hogy továbbra is nagyobb figyelmet kapnak a nagyméretű képernyős eszközök (hajtogatható készülékek, tabletek és Chromebookok) és eszközformátumok, a támogatás kiterjedtebb és hatékonyabb lesz a még több API és dokumentáció, valamint az új vezérlők és ablakosztályok révén. Ezen felül iránymutatásokat kapnak a fejlesztők a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

A Google tervezi a készenléti üzemidő növelését, a háttérben elvégezhető feladatok ellátásához új eszközök érkeznek. A kisegítő lehetőségeknél lehetővé válik a szöveg 200%-os nagyítása, kitolva a korább legfeljebb 130%-os limitet. A fejlesztők azt is jobban szabályozhatják, hogy régiónként milyen nyelveket ajánljon fel az alkalmazásuk.

android14_timeline

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A biztonsági architektúra legnagyobb változása, hogy a rendszer blokkolni fogja a az API Level 23-nál régebbi Androidokat célzó alkalmazások telepítését külsős forrásokból is. A keresőcég a hivatalos bejelentés előtt korábban már említést tett a gesztusalapú navigáció finomodásáról, és hogy a rendszer natívan fogja támogatni a műholdas kapcsolatot, ami jelentősen megkönnyíti majd a mobilgyártók számára a technológia alkalmazását saját modelljeikben.

A megosztott ütemterv szerint az első után még egy további fejlesztői előnézet várható márciusban, utána kezdődik áprilisban a bétafázis, de a konkrét fejlesztésekről a májusi Google I/O fejlesztői konferencián árulhat el többet a keresőcég. A béta 3 és 4 június-július környékén éri el a platformstabilitást, ekkortó kezdhetnek építeni alkalmazásokat a fejlesztők Android 14-re, mivel utána már nem várhatók lényegibb módosítások az API-kon. A végleges verzió megjelenése augusztusban vagy szeptemberben esedékes, még a Google Pixel 8 csúcsmodell megjelenése előtt. 

A fejlesztői kiadás újdonságainak részletes listájáért érdemes felkeresni a Google kapcsolódó blogposztját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.