:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 1. 10:20

Csökken a vezetők fizetése az Intelnél

Hosszútávú befektetéseit szem előtt tartva az Intel a vezetők kompenzációját is szerényebbre veszi.

Rendkívül nehéz éven van túl az Intel, a vállalat összes eredménye jelentősen romlott és nagyon úgy tűnik, hogy az idei év sem tartogat sok jót a processzorgyártó számára, ami továbbra is veszteséges működést vár a 2023-as év első negyedévére. A cég a helyzetre reagálva visszavágja a vezetők fizetését, Pat Gelsinger vezérigazgató alapbére például 25 százalékkal csökken. Az alatta lévő vezetői csapat esetében 15 százalékkal, a felsővezetőknél 10 százalékkal, a középvezetőknél öt százalékkal vágják vissza a bérezést.

A chipgyártó keddi közlése szerint a megszorítások csak az alapfizetéseket és néhány egyéb kisebb juttatást érintenek, a bónuszokat és részvényeket nem, amelyek egyébként jelentős részét képezik a felsővezetők teljes csomagjának.

A költségcsökkentés részeként az Intel visszafogja az új üzemekre fordított kiadásokat egy évi 3 milliárd dolláros megtakarítási terv részeként, ami 2025 végére 10 milliárd dollárra duzzadna a vállalat tervei szerint. Emellett csökkenti a nyugdíjjárulékok arányát is, ami nem érinti az órabérben dolgozókat.

pat_gelsinger

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A társaság múlt héten közzétett tavalyi negyedik negyedéves, illetve az egész 2022-es évre vonatkozó üzleti jelentése alapján a gyártó árbevétele épphogy elérte a 14 milliárd dollárt a december végén zárult negyedév végére, ami brutális szintű, 32%-os forgalomcsökkenést feltételez. A profit eközben szintén elképesztő mértékben, 114%-kal esett be, ezzel a vállalat nagyjából 700 millió dollár mínuszba csúszott az október elejétől december végéig tartó időszakban.

Így a vállalat két évtizede nem látott mértékben zuhant be. A tavalyi utolsó negyedévben az Intel árbevétele miközben gyakorlatilag teljesen eltűnt a cég nyeresége - pusztán e két pénzügyi mutató kitűnően szemlélteti, hogy a PC-piac mélyrepülése hogyan ütötte ki a tavalyi évben az x86-os piac nagyágyújának számító amerikai multit.

A gyászos eredmények egyértelműen annak tudhatók be, hogy az Intel mindkét kulcspiacán az elmúlt évek erős növekedéséhez képest jelentős lassulást következett be, részben a pandémia lecsengésének, részben a világ számos régióját sújtó gazdasági válságnak köszönhetően. Így az Intelt egyszerre rántotta a földre a PC-piac visszaesése és az adatközponti fejlesztések befékeződése.

Nem az Intel az egyetlen vállalat, amely a vezetők fizetésének csökkentésével él a széleskörű leépítések helyett, az Apple-vezér Tim Cook fizetése idén 40 százalékkal kevesebb lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.