Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 13. 10:22

Jóval kevesebb fizetést fog kapni Tim Cook

A részvényesi kritikák hatására Cook maga kezdeményezte a fizetéscsökkentést, ami egy vezetőtől ritka.

Az Apple-vezérigazgató Tim Cook fizetése idén 40 százalékkal lesz kevesebb, a kompenzáció módosítását saját maga javasolta a részvényesektől kapott visszajelzések fényében. Az Apple a „say-on-pay” koncepciót alkalmazza, azaz a részvényesek véleményt nyilváníthatnak a felsővezetői javadalmazás elfogadhatóságáról egy éves közgyűlési szavazás formájában. A tavalyi fizetési szavazáson a részvényesek 64 százaléka hagyta jóvá Cook eddigi javadalmazását, szemben az Apple 2020-as pénzügyi évére vonatkozó 95 százalékos támogatottsággal, ami ugyan még mindig a többséget jelenti, de már látványosan kevesebb.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Apple kompenzációs bizottsága a szavazási eredményeket és Tim Cook saját ajánlását vette alapul, így 2023-ban összesen 49 millió dollárnyi értékben vihet haza bért és további juttatásokat, 35 millió dollárral kevesebbet, mint 2022-ben. Alapbére továbbra is 3 millió dollár marad, ezen felül 6 millió dollár készpénzes bónuszt kaphat, részvényjutalma pedig 75 millió helyett 40 millió dollár lehet. 

A vezető 2022-ben 99,4 millió dollárt keresett, ami 15,4 millió dollárral haladta meg az éves kitűzőtt bérét. Ehhez adott volt a szintén 3 millió dolláros alapfizetés, amin felül további 12 millió dolláros bónuszt és 83 millió dollárnyi részvényt kapott.

Cook gazdagságának kritikusai, köztük az Institutional Shareholder Services tanácsadó cég, korábban arra bátorította a részvényeseket, hogy szavazzanak Cook fizetési csomagja ellen, főleg a részvényjutalmat támadva. Cook fizetésének nagy részét ugyanis Apple-részvényekben kapja, ami attól is függ, hogy a cég részvényeinek árfolyama hogyan teljesít. 2023-tól kezdve már a részvényjuttatás 75 százaléka függ majd az árfolyamteljesítménytől az eddigi 50 százalék helyett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról