Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 13. 10:22

Jóval kevesebb fizetést fog kapni Tim Cook

A részvényesi kritikák hatására Cook maga kezdeményezte a fizetéscsökkentést, ami egy vezetőtől ritka.

Az Apple-vezérigazgató Tim Cook fizetése idén 40 százalékkal lesz kevesebb, a kompenzáció módosítását saját maga javasolta a részvényesektől kapott visszajelzések fényében. Az Apple a „say-on-pay” koncepciót alkalmazza, azaz a részvényesek véleményt nyilváníthatnak a felsővezetői javadalmazás elfogadhatóságáról egy éves közgyűlési szavazás formájában. A tavalyi fizetési szavazáson a részvényesek 64 százaléka hagyta jóvá Cook eddigi javadalmazását, szemben az Apple 2020-as pénzügyi évére vonatkozó 95 százalékos támogatottsággal, ami ugyan még mindig a többséget jelenti, de már látványosan kevesebb.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Apple kompenzációs bizottsága a szavazási eredményeket és Tim Cook saját ajánlását vette alapul, így 2023-ban összesen 49 millió dollárnyi értékben vihet haza bért és további juttatásokat, 35 millió dollárral kevesebbet, mint 2022-ben. Alapbére továbbra is 3 millió dollár marad, ezen felül 6 millió dollár készpénzes bónuszt kaphat, részvényjutalma pedig 75 millió helyett 40 millió dollár lehet. 

A vezető 2022-ben 99,4 millió dollárt keresett, ami 15,4 millió dollárral haladta meg az éves kitűzőtt bérét. Ehhez adott volt a szintén 3 millió dolláros alapfizetés, amin felül további 12 millió dolláros bónuszt és 83 millió dollárnyi részvényt kapott.

Cook gazdagságának kritikusai, köztük az Institutional Shareholder Services tanácsadó cég, korábban arra bátorította a részvényeseket, hogy szavazzanak Cook fizetési csomagja ellen, főleg a részvényjutalmat támadva. Cook fizetésének nagy részét ugyanis Apple-részvényekben kapja, ami attól is függ, hogy a cég részvényeinek árfolyama hogyan teljesít. 2023-tól kezdve már a részvényjuttatás 75 százaléka függ majd az árfolyamteljesítménytől az eddigi 50 százalék helyett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról