Szerző: Koi Tamás

2022. december 2. 10:58

Kétezer dolgozót küld fizetés nélküli szabadságra az Intel

Fizetés nélküli szabadságra küldené kétezer munkavállalóját az Intel írországi leányvállalata - az érintettek a cég helyi gyárainak munkavállalói.

Nagyjából kétezer helyi munkavállalónak ajánlja fel az Intel írországi leányvállalata az ún. "önkéntes fizetés nélküli szabadságot" a társaság ősszel előirányzott költségcsökkentési intézkedéseinek részeként - számol be róla a Business Port csütörtöki száma.

intel_workers

A riport szerint a háromhónapos önkéntes munkaszünet elsősorban a társaság Írországban működő gyárainak kollektíváját érinti, mely a helyi Intel-divízió ötezer fős létszámának nagyjából 40%-át adja (a cég globális kollektívájának ugyanakkor elenyésző része, tekintve hogy a vállalatnál jelenleg nagyjából 120 ezren dolgoznak). Az Intel a Reuters megkeresésére közölte, 

Az önkéntes fizetés nélküli szabadság program lehetőséget ad a cégnek a rövid távú költségek csökkentésére, emellett vonzó lehetőség lehet a dolgozóknak a pihenésre.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Idén októberben keltek szárnyra az első olyan híresztelések, melyek szerint az Intel komolyabb költségcsökkentési intézkedésekre az év hátralévő időszakában, válaszul a PC-piac globális befékeződésére.

A processzorgyártó a negyedéves üzleti jelentést követő szokásos tájékoztatóján október végén közölte a konkrét intézkedéseket is, miután 15,34 milliárd dolláros negyedéves bevételt jelentett az elemzők által várt 15,25 milliárd dollár helyett, de mégis 15 százalékos csökkenéssel az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A cég nettó profitja 1,02 milliárd dollár volt, szemben a korábbi 6,82 milliárd dollárral.

A vállalat a következő három évben 8-10 milliárd dolláros költségcsökkentést és hatékonyságnövelést szeretne elérni évente, a jövő év során 3 milliárd dollárral vágná vissza az értékesítési és működési kiadásokat. A Bloomberg korábban létszámleépítést is említett belsős források alapján, amire már Gelsinger is figyelmeztette az alkalmazottakat, hozzátéve, hogy az állomány optimalizálása során hozott döntések nehezek az Intel számára.

Egyes gyári dolgozók számára már korábban csökkentették a kötelező munkaórák számát, de hogy pontosan hány embertől vesz búcsút a vállalat, azzal kapcsolatban máig nem közöltek részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.