Szerző: Koi Tamás

2023. január 27. 09:56

Fontos kérdésekben egyezett meg a Google és az EU

Saját maga által kezdeményezett párbeszédet követően számos ponton lényeges vállalásokat tett a Google annak érdekében, hogy bizonyos szolgáltatásai és kereskedelmi platformjai minden tekintetben megfelelhessenek az európai uniós jogszabályrendszernek.

Több termékének és szolgáltatásának működését, felhasználási feltételeit az uniós fogyasztók számára kedvezően változtatja meg a jövőben a Google, köszönhetően annak a 2021-ben indult párbeszédfolyamatnak az eredményeként, melyet az Európai Bizottság koordinált és a cég mellett a holland valamint belga fogyasztóvédelmi és versenyjogi szervek vettek rajta részt.

A párbeszéd eredményeképpen a Google egyebek mellett vállalta, hogy korlátozni fogja a megrendelésekkel kapcsolatos egyoldalú módosítások lehetőségét az árak, illetve a visszamondások tekintetében, és hogy létrehoz egy, a fogyasztóvédelmi hatóságok számára fenntartott e-mail-címet, amelyen az érintett szervek bejelenthetik a jogellenes tartalmakat és kérhetik azok gyors eltávolítását.

google_search

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalások a Google Flights és Google Hotels szolgáltatások mellett érintik a vállalat online webáruházát, melyből bizonyos tagállamokban fizikai termékeket lehet vásárolni, illetve a digitális piacteret, a Play Store-t. Utóbbi kapcsán az egyik legfontosabb változás, hogy a társaság vállalta, hogy tájékoztatja a fejlesztőket a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendelet szerinti kötelezettségeikről, miszerint az egész EU-ban hozzáférhetővé kell tenniük alkalmazásaikat, valamint lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára bármely uniós ország fizetési eszközének használatát.

A továbbiakat illetően a Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (CPC) aktívan nyomon fogja követni e kötelezettségvállalások végrehajtását, és ott, ahol továbbra is aggályok merülnek fel, a nemzeti hatóságok fogják figyelemmel kísérni a helyzetet és érvényre juttatni a szabályokat.

Márpedig a Google még mindig nem felel meg teljes mértékben a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendeletnek, hiszen technikailag korlátozza azoknak az alkalmazásoknak a használatát, amelyek egyébként elérhetők lennének a felhasználó ideiglenes tartózkodási helye szerinti országban.

A Google azzal az indoklással élt, hogy a felhasználók évente egyszer megváltoztathatják a lakóhelyük szerinti országot, hogy hozzáférjenek egy másik tagállamban igénybe vehető alkalmazásokhoz és játékokhoz. Ez a változtatás azonban a tartalmi előzmények és a megszerzett kreditek elvesztésével járhat, ami a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendelet megsértésének minősül.

Az Alphabet leányvállalata korábban számos ügyben sokkal vérre menőbb vitát folytatott az Európai Unió végrehajtó szervével, melyek eredményeként több versenyjogi eljárás lezárását követően eddig csaknem kilencmilliárd eurónyi bírságot fizetett az amerikai multi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról