Szerző: Koi Tamás

2020. október 7. 13:47

Megegyezett az Európai Bizottsággal a Broadcom

Büntetés és jogsértés kimondása nélkül megúszhatja az amerikai Broadcom az Európai Bizottság tavaly nyáron kezdődött vizsgálatát, mely azt vette nagyító alá, hogy a cég milyen exkluzív beszállítói szerződéseket kötött partnereivel.

Felülvizsgálja és megváltoztatja egyes tévé- és modemgyártókkal kötött exkluzív megállapodását az amerikai Broadcom cserébe azért, hogy az Európai Bizottság versenyjogi szerve büntetés kiszabása nélkül ejtse a cég beszállítói kapcsolatait és szerződéseit firtató vizsgálatot. A cég idén tavasszal állt elő ezzel kapcsolatos javaslatával a Bizottságnak, a végleges keretekben pedig mostanra állapodtak meg a felek.

Az Európai Bizottság tavaly októberben eddig példa nélküli módszerrel, ideiglenes intézkedéssel kötelezte a Broadcomot arra, hogy hat, TV-ket, modemeket és beltéri egységeket gyártó partnerével kötött exkluzív beszállítói megállapodását felfüggessze. Az intézkedés meghozatalára azután volt szükség, hogy a Bizottság az ügyben 2019. júniusban indított vizsgálat kezdeti szakaszában olyan bizonyítékokat tárt fel, melyek arra engednek következtetni, hogy a feltételezett versenyellenes magatartással az ügy lezárásáig a Broadcom további, jelentős károkat okozhat versenytársainak.

vestager
margrethe vestager uniós versenyjogi biztos (fotó: európai bizottság)

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az ügy abból a szempontból mindenképpen figyelmet érdemel, hogy a legfeljebb három évig, vagy a vizsgálat lezárásáig kiterjedő tiltó intézkedést a technológiai szektor nagy szereplőit érintő vizsgálatok körében működésének több mint két évtizede óta először alkalmazta az EU-s versenyügyi hatóság. A versenyjog által biztosított intézkedés rendszerint azt hivatott szolgálni, hogy egy esetleges hosszadalmasan elhúzódó vizsgálat idején a versenyellenes magatartással hátrányba hozott vállalkozások működése a fair verseny keretei közt biztosított legyen.

A Broadcom a Bizottság októberi döntését követően visszautasította a vádakat, valamint közölte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen az illetékes bíróságokon. Szakértők szerint e jogi szakasz sikerén vagy bukásán múlhat, hogy az Európai Bizottság a jövőben az ideiglenes felfüggesztő intézkedéseket az IT szektorban működő más - elsősorban amerikai - multik ellen (mint például a Google) is beveti-e.

Az amerikai chipgyártó a következő hét évre vállalt kötelezettségeket, melyek között szerepel többek közt, hogy a cég a következő időszakban nem nyújt volumenalapú ártámogatást a termékeire, illetve nem írja elő, hogy a partnereknek más termékeket is kötelezően vásárolniuk kell a gyártótól (árukapcsolás).

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról