Szerző: Koi Tamás

2022. december 15. 11:25

Januártól Európában marad a Microsoft felhője

Nem vár tovább a Microsoft arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok újabb - potenciálisan kudarcra ítélt - adatcsere-egyezményt dolgozzon ki: a cég január 1-jétől fokozatosan az EU-s adatközpontokba költöztet át minden uniós ügyfelet.

Elébe megy a transzatlanti adatcsere-egyezmény létrejöttének, pontosabban a maga részéről okafogyottá tenne minden hasonló egyezményt a Microsoft azzal, hogy a cég fokozatosan áthelyezi az EU-s ügyfelek adatait a tengerentúlról az EU-n belül működő adatközpontokba - jelentette be ma Julie Brill, a cég adatvédelemi politikáért felelős alelnöke és Erin Chapple a zászlóshajó Azure termékekért felelős alelnök egy blogbejegyzésben.

Az "EU Data Boundary" terv részeként 2023. január 1-jétől a Microsoft összes felhős termékére (Azure, Microsoft365, Dynamics, Power Platform) vonatkozóan lehetőséget biztosít majd a közszférához és a privát szférához tartozó ügyfeleknek egyaránt arra, hogy adataikat, adatbázisaikat garantáltan egy az Európai Unió területén lévő adatközpontba helyezzék át, illetve ott dolgozzák fel. 

azure_datacenter

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A többfázisú bevezetés első etapjában a felhasználói adatok áthelyezése zajlik majd, míg a második és harmadik fázisban a logok és a terméktámogatási folyamatok után a tervek szerint 2024-ig bezárólag minden egyéb, ügyfélspecifikus adat átkerülhet az európai infrastruktúrába.

Az uniós ügyfelek adatai egyébként jelentős részben jelenleg is az EU-n belül működő adatközpontokban találhatók, egyes adatbázis-elemek vagy a GDPR hatálya alá eső személyes adatok azonban ettől függetlenül a világ más pontjain - így köztük az Egyesült Államokban - elhelyezkedő szervereken lehetnek tárolva. Az EU Data Boundary erre próbál egyfajta garanciát biztosítani, ezáltal az ügyfelek biztosak lehetnek abban, hogy az uniós állampolgárok és cégek adatai nem jutnak ki az EU-n kívülre.

A blogposzt szerint a Microsoft eddig 17 adatközpont-régiót épített, illetve épít jelenleg is az EU illetve az EFTA területén - a cég csak 2020-tól kezdődően kilenc új adatközpont-régió építésébe fogott bele nagyjából 12 milliárd dolláros beruházás révén.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról