:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 11. 14:40

Tovább erősít felhőben a Google

Hat további régióval bővül a Google Cloud, illetve használhatóvá válik az Intel és a Google által közösen tervezett, adatközpontokba szánt chip is.

A Google anyavállalat Alphabet július végén tette közzé legutóbbi negyedéves jelentését, ami többek közt azt mutatta, hogy az Amazon és a Microsoft uralta harcmezőn próbálkozó cloud részleg továbbra sem hoz nyereséget, és láthatóan nem térülnek meg a belétolt összegek: a második negyedévben 6,28 milliárd dollár bevételt termelt (6,41 milliárd dollár helyett) 36 százalékos növekedéssel, és 858 millió dolláros veszteséget könyvelt el, ami a tavalyi év azonos időszakában 591 millió dollár volt. A cégvezér Sundar Pichai szerint a felhőpiac még mindig formálódik, és továbbra is nagy lehetőségeket látnak benne.

A cég az idei Google Cloud Next konferencián körvonalazta, hogy ennek ellenére miképp próbál erősödni a piacon. Az elhatározások közt szerepel többek közt, hogy a Google szeretné elérhetőbbé tenni saját eszközeit a partnerek számára, hogy szoftvereiket integrálhassák a Google Cloud platformra, új fejlesztésekkel bővül az Office programcsomaggal versenyezni kívánó Workspace termékcsalád. 

A keresőcég szeretne több hangsúlyt fektetni a szoftverellátási lánc biztonságára is, amire válaszként bejelentette a Software Delivery Shieldet, ami a közlemény szerint a fejlesztők, devopsok és biztonsági szakemberek kezébe ad olyan moduláris eszközöket, amelyekkel biztonságosabban fejleszthetnek alkalmazásokat.

google_cloud

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég ezúttal egy jelentősebb bővítés keretén belül további hat régióban bővíti infrastruktúráját: Ausztriában, Csehországban, Görögországban, Norvégiában, Afrikában és Svédországban létesít központokat, korábban pedig már bejelentette a 2023-ban induló párizsi, madridi, columbusi és dallasi bővítést. A Google Cloud ezzel már 41 régióban lesz jelen, ami nem meglepő annak fényében, hogy egyre több országban szempont az adatszuverenitás és az adatok helyi tárolása, így a felhőszolgáltatóknak helyileg is versenyképessé kell válniuk az igények kielégítésével.

Az eseményen az Intel vezetője bejelentette, hogy a Google-lel közösen piacra dobnak egy tervezett chipet is, ami hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi majd az adatközpontok működését. A „Mount Evans” kódnéven fejlesztett E2000 chip számos feladatot átvesz majd a központi feldolgozóegységtől, és biztonsági szempontból előnyösebb lesz azon ügyfelek számára, akik a felhőben esetleg közös CPU-n osztoznak. Az Intel vezetője hozzátette, hogy bár a Google-lel közösen tervezték a komponenst, azt más ügyfeleknek is árusíthatják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.