Szerző: Koi Tamás

2022. július 5. 09:44

Elfogyott a felhő a Microsoftnál

Szokatlan következményekkel jár az ukrán-orosz konfliktus a Microsoft brit felhős régiójának felhasználói, illetve annak potenciális új ügyfelei számára. A cég helyi adatközpontjaiban a beszámolók szerint olyan kapacitáshiány alakult ki, hogy az új partnerek kiszolgálása sem biztosított.

Nem tud új ügyfeleket kiszolgálni Nagy-Britanniában a Microsoft felhős üzletága a termékportfólió bizonyos kulcselemeit illetően, miután a cég helyi adatközpontjainak tartalék kapacitásait gyakorlatilag teljes mértékben felemésztette az ukrán kormányzati infrastruktúra hoszting-igénye - számol be az esetről a Telegraph. A helyzet ráadásul rövid távon biztos nem fog megoldódni, mivel a még mindig tartó félvezetőhiány miatt az adatközponti kapacitásbővítés komoly nehézségekbe ütközik.

A kapacitáshiány a lap beszámolója szerint az Azure termékportfólió két fontos termékét, a Cosmos DB-t és a virtuálisgép-konstrukciót, konstrukciókat érinti, ezeknél a megoldásoknál nem ad el új kapacitást a szolgáltató a helyi piaci szereplők számára, függetlenül azok méretétől. A Microsoftnak két régiós adatközpontja található Nagy-Britanniában, a déli és nyugati régió adatközpontjait egyaránt érinti a fenti kapacitásprobléma.

ms_cloud_uk

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lap megkeresésére a Microsoft megerősítette, hogy a két érintett régióban kapacitásproblémákkal küzd a vállalat, elsősorban mivel az utóbbi két évben a felhős szolgáltatások iránti igény ugrásszerűen megnőtt, miközben az egész iparágat nyomasztják az olyan kedvezőtlen hatások, mint a globális ellátási láncok problémái, melyek összességében megnehezítik a gyors kapacitásbővítést.

A Microsoft a brit központok mellett a legtöbb európai adatközpontjában jelentős kapacitásszűkében van, miután a cég az ukrán-orosz konfliktus februári kitörése óta gyakorlatilag a teljes ukrán kormányzati infrastruktúrát az európai szerverein hosztolja, ezzel hozzájárulva a támadás alatt álló ország működőképességének fenntartásához.

Bár a kormányzati infrastruktúra kereskedelmi felhőszolgáltatásokban hosztolása felvethet bizonyos szintű kiberbiztonsági aggályokat, sok választása jelenleg nincs Ukrajnának, az ukrán területeken található infrastruktúra-elemek elleni fizikai támadások (pl. bomba- vagy rakétatámadás) ugyanis gyakorlatilag a háború első napjától kezdve rendkívül kockázatossá tették a helyi (on-premise) üzemeltetést.

Szakemberek szerint az ehhez hasonló esetek ráirányíthatják a figyelmet arra, hogy a felhős infrastruktúra kapacitása is véges - bármennyire is ennek az ellenkezőjét állítják az üzemeltetők -, ami könnyen megváltoztathatja a legnagyobb piaci szereplők tárgyalási pozícióját a beszállítói szerződések megkötésekor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról