Szerző: Koi Tamás

2023. január 13. 11:04

6 GHz tuning nélkül: piacon az Intel új csúcsprocesszora

Elsősorban játékokhoz, illetve minden olyan területre, ahová soha nem elég a számítási teljesítmény szánja vadonatúj, csúcsteljesítményű asztali PC-khez készített CPU-ját az Intel.

Új sebesség-álomhatárt lépett át asztali számítógépekbe tervezett processzoraival az Intel. A cég legújabb zászlóshajója, a 13. generációs architektúrára épülő Core i9-13900KS a gyártó kínálatában elsőként képes gyári specifikációk szerint 6 GHz-en üzemelni.

A mai naptól kapható chipzilla tavaly megjelent utódját, a 200 MHz-cel lassabb i9-13900K-t taszítja le a trónról, igaz, a mintegy 3,5%-os órajeltöbbletnek ára van, és itt nem elsősorban a chip 699 dolláros fogyasztói árára kell gondolni.

intel_core_i9

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 13900KS variáns ugyanis alapjáraton ketyegve 150 wattot kérhet a "lassabb" variáns 125 wattjához képest, igaz, csúcsra járatva a maximális teljesítményfelvétel mindkét CPU-nál 250 watt fölé kúszhat. Az Intel a 6 GHz-es csúcsteljesítményhez ezúttal a Thermal Velocity Boost nevű boost-funkciót veszi igénybe, mely egyben fontos védelmi funkciót lát el az áramkör számára azzal, hogy 100 MHz-cel megemeli az órajelet, ameddig a chip üzemi hőmérséklete nem lépi túl a 70 °C-t - vagyis a processzort ajánlott nagy hatékonyságú hűtőrendszerekkel ellátni, ha valaki tartósan csúcson kívánja hajtani a rendszert.

Az új rekorder egyébként közvetlen elődjével megegyezően 24 processzormagot (ebből 8 nagy teljesítményű és 16 energiahatékony működésű) és 36 MB-nyi Intel Smart Cache-t tartalmaz, valamint 20 PCie vezetéket támogat. A processzort az Intel Z790 és Z690-es alaplapjaival kompatibilis, használatához azonban BIOS-frissítés szükséges.

Az Intel új csúcstartójának megjelenése alig néhány héttel előzi meg az AMD hasonló szegmensbe szánt új nehézsúlyú bajnokának, a Ryzen 9 7950X3D-nek a megjelenését, melynek tervezett csúcs-órajele 5,7 GHz, és 144 MB-nyi 3D V-cache memóriát tartalmaz majd, mely bizonyos szcenáriók alatt jelentős számításikapacitás-többletet biztosíthat a rivális gyártó megoldásának.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról