Szerző: Koi Tamás

2022. november 11. 11:49

Bemutatkoztak az Intel Max-sorozatú megoldásai

A dallasi Supercomputing '22-en bemutatta vadonatúj, jövőre érkező nagy teljesítményű szuperszámítógépes megoldásait az Intel.

Két kulcsfontosságú termékkel újított az idei Supercomputingon az Intel, mely hosszú várakozást megelőzően itt leplezte le az Intel Max Series termékcsaládot, mely egy processzorból és a hozzá passzoló grafikus gyorsítókból áll. Az új dizájnok gyakorlatilag minden tekintetben jelentős előrelépést hoznak az elődökhöz képest, valamint a gyártó állítása szerint képesek alaposan megszorongatni a konkurenciát.

A Sapphire Rapids HBM kódnevű Xeon Max CPU-k az első és egyetlen olyan x86-os megoldásnak számítanak a cég termékkínálatán belül, melyeket HBM-mel (high bandwith memory) láttak el, a négylapkás (összesen maximum 56 Golden Cove magból álló) csúcsmodell 64 GB-os HBM2e memóriával érkezik, a többi egység kiépítéséről a későbbiekben nyilatkozik majd a gyártó. 

intel-vision-2022-sapphire-rapids-hbm-top-2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Ponte Vecchio kódnéven érkező Intel Max Series GPU három változatban kerül forgalomba, a Max Series 1100, 1350 és 1550 típusok rendre 48, 96 és 128 GB HBM2e memóriával érkeznek, utóbbi, a 128 Xe-magot tartalmazó monstrum komplexitását jól jelzi, hogy 100 milliárd tranzisztorból épül fel, ezzel abszolút rekordernek számít inteles berkekben.

Az új Xeonok mellé opcionálisan DDR5-memória is építhető, emellett teljes PCIe 5.0 és Compute Express Link (CXE) támogatást nyújtanak. A gyártó szerint a Sapphire Rapids ideális esetben akár 2,4x gyorsabb lehet a legfőbb rivális AMD Milan-X -nél, miközben energiafelhasználása 68%-kal alacsonyabb a konkurenciánál.

Az új Max Series megoldásokat elsőként három amerikai és egy japán kutatóközpont szuperszámítógépeibe építik majd be, ezt követően indulhat majd meg a szállítás szélesebb partnerkör számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról