:

Szerző: Koi Tamás

2023. január 6. 11:16

Teljesen átértékeli a notebook-formátumot a Lenovo

A Lenovo eddig sem volt rest, ha 2 az 1-ben megoldásokról volt szó a hordozható számítógépek (és tabletek) szegmensében, a vállalat mind az üzleti szférának készült ThinkPad, mind a valamivel kommerszebb Yoga termékvonalban kínált ilyen megoldásokat. A 2023-as CES-en bemutatott két új termékhez hasonlót ugyanakkor még nem látott eddig a piac.

Idén sem telt el a Consumer Electronics Show (CES) Las Vegasban a Lenovo bemutatója nélkül, és bár a kínai cég szokás szerint bőséges terméközönnel szinte az összes szériáját frissítette, két, teljesen újító koncepcióval (melyek hangsúlyozottan nem koncepciók, hanem rövidesen piacra kerülő termékek) különösen nagy figyelmet vívott ki magának.

Az első ilyen megoldás, a ThinkBook Plus, mely első ránézésre egy hagyományos 2 az 1-ben megoldásnak tűnik, azaz olyan eszköz, melyet lehet hagyományos noteszgépként és tabletként egyaránt használni. Az újdonság ugyanakkor jóval többet kínál ennél, a gép kijelzőpanelje ugyanis mindkét oldalán teljes méretű megjelenítővel rendelkezik, ám azok teljesen eltérő technológiával készültek - ezzel funkcionalitásuk ez különbözik, nem beszélve az egyéb, járulékos hatásokról.

00:59
 

Lenovo ThinkBook Plus Twist – Smarter and versatile innovation for all

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A ThinkBook Plus Twist mondhatni fő kijelzője egy 13,3 hüvelykes, 2,8K felbontású OLED érintőkijelző, mely az OLED-panelekhez hasonlóan ragyogó kontrasztot és pontos színábrázolást kínál. Na meg a LED-ekhez képest jelentősen nagyobb áramfelvételt - nem véletlen, hogy a legtöbb noteszgépben továbbra is LED-panelekhez ragaszkodnak a gyártók.

Éppen ezért a ThinkBook Plus Twist másik kijelzője (melyet a panel átfordításával lehet elérni) egy 12 hüvelykes színes E Ink érintőkijelző, mely 12 Hz-es frissítésével aligha lesz alkalmas bármire is alapvető irodai feladatokon kívül. Az E Ink kijelző jelentősen hozzájárulhat az akkumulátoros üzemidő megnöveléséhez, de azért mégiscsak egy windowsos PC-ről van szó, ezért a gyártó szerint átlagosan "mindössze" 21 órányi akkumulátoros üzemidő facsarható ki a beépített 56 Wh-s áramforrásból.

03:57
 

Lenovo Unboxed: Lenovo Yoga Book 9i

Még több videó

A Lenovo a Yoga termékvonallal mindig is előszeretettel kísérletezett, idén sincs ez másként, a CES-en bemutatkozott ugyanis a szintén vadonatúj koncepciót viselő kétkijelzős Yoga Book 9i, mely két, párhuzamosan használható, 13,3 hüvelykes 2,8K felbontású panellel hívogatja a multitasking szerelmeseit. 

A gép ráadásul - bármennyire is furcsán hangzik egy ilyen megoldásnál - tájkép és portrémódban egyaránt használható, illetve mindkét módban csaltakoztatható hozzá a gyári billentyűzet, ha valakinek az érintőkijelző által nyújtott lehetőségek kevésnek bizonyulnak.

A Yoga Book 9i alacsony fogyasztású Core i7-U15 processzorral érkezik, a lehetőségekhez mérten kifejezetten vékony és könnyű kivitelben, cserébe aligha ez lesz a Yoga termékkínálat legerősebb darabja. Cserébe a beépített 80 Wh-s akkumulátorral 14 órányi vagy 10 órányi videolejátszást ígér a gyártó attól függően, hogy egy, vagy párhuzamosan két kijelző van éppen használatban.

A Lenovo két említett újdonsága júniusban kerülhet a boltokba a tengerentúlon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.