Szerző: Koi Tamás

2022. február 28. 12:30

Formabontó a Lenovo első snapdragonos ThinkPadje

Bemutatta új generációs ThinkPadjait a Lenovo, köztük - legalábbis a cég portfóliójában - egy ízig-vérig újdonságnak számító ultrahordozható modellel, a snapdragonos X13s-sel.

Bemutatta idei, vállalati felhasználásra szánt ThinkPad-portfóliójának új zászlóshajóit a Lenovo. A kínai gyártó palettáján első alkalommal található ARM-alapú processzorral rendelkező típus, ez az X13s, mely a Qualcomm legújabb, hordozható eszközökbe szánt rendszerprocesszorát, a Snapdragon 8cx Gen3-at kapta meg.

Az új ThinkPadekkel a Lenovo - és a Qualcomm - meglehetősen ambiciózus célt tűzött ki maga elé, az X13s ugyanis félig-meddig deklaráltan megpróbálná megtörni az Apple eddigi egyeduralmát, technológiai fölényét az ARM-alapú notebookok szegmensében. Mindenesetre van hová fejlődni, az előző generációs 8cx chipek ugyanis windows-vonalon nem tudták hozni azt a teljesítményt, amit az Apple saját platformján biztosított a vásárlóknak - mind a számítási kapacitást, mind az akkumulátoros rendelkezésre állást illetően.

thinkpad_x13s

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Snapdragon 8cx Gen3-mal ezt a csorbát igyekszik kiköszörülni a Qualcomm, mely korábban úgy nyilatkozott, hogy az új lapkák ugyanakkora felvett teljesítmény mellett 60%-kal nagyobb számítási kapacitást nyújtanak, többnapos akkumulátoros üzemidővel párosítva.

A Windows 11 Pro-t futtató ThinkPad X13s ennek megfelelően az inteles termékvonalnál elérhetetlennek bizonyuló, akár 28 órás akkumulátoros üzemidőt ígér, miközben tömege épphogy átlépi az 1 kilogrammos határt. A notebook különlegessége a Snapdragon processzor mellett a formabontónak számító, kifejezetten energiatakarékos, 400 nit fényerejű 16:10-es képarányú kijelzője, mely a 16:9-es képarányú kijelzőkhöz képest "magasabb" munkaterületet biztosít, egyben a noteszgép túlnyomó részt újrahasznosított anyagokból készült burkolatának alapjait is újrarajzolja.

A ThinkPad X13s mellett a Lenovo bejelentette az új generációs ThinkPad X1 Extreme mobil munkaállomásokat, melyek már az Intel 12. generációs Core i9 H-sorozatú processzoraival érkeznek, emellett a gyártó kínálatában ehhez a modellhez kérhető először 165 Hz-es képfrissítést támogató - szintén 16:10-es képarányú - kijelző. A portfólió új T és P sorozatú ThinkPadekkel is bővült, melyek egyaránt elérhetők lesznek AMD Ryzen és Intel CPU-val, illetve a fenti két modellel együtt immár 16:10-es panelt használnak 16:9-es képarányú helyett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról