Szerző: Koi Tamás

2023. január 3. 11:02

Drágul az iPhone-ok egyik fő komponense

Március 1-jétől mintegy 30%-kal többet kell fizetnie annak, aki gyári szervizben kívánja kicseréltetni garanciaidőn túl az iPhone-jában található akkumulátort.

Most érdemes akkumulátort cseréltetnie annak, aki a legújabb generációnál régebbi iPhone-nal rendelkezik, és nincs megelégedve az eredeti áramforrás teljesítményével, az Apple ugyanis március 1-jétől jelentősen megemeli a hivatalos szervizhálózatában elérhető akkucsere-szolgáltatás árát.

A cég hivatalos terméktámogatási weboldalán szereplő információk szerint az iPhone 14 szériát leszámítva az összes korábbi iPhone típushoz passzoló gyári akkumulátor költsége nőni fog a csere díjával együtt, egységesen 20 dollárral. Az akkucseréért így márciustól a jelenlegi 69 helyett 89 dollárt kell majd fizetni a hivatalos szervizpontokon (az ár a Face ID-vel ellátott készüléktípusokra vonatkozik).

iphone_battery_change

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az árak minden bizonnyal a magyarországi hivatalos szervizdíjakat is érinteni fogják majd, várhatóan hasonló arányban. Egy Face ID-s iPhone (leszámítva az iPhone 14 széria tagjait) akkumulátorcseréje ma hazánkban a gyártói szervizhálózatban 29500 forintba kerül, ez várhatóan legalább 33-35 ezer forintra emelkedhet majd tavasszal.

Az iPhone-ok akkumulátorának cseréje intenzív, ugyanakkor normál hőmérsékleti tartományú használatot feltételezve nagyjából a készülék életkorának második-harmadik évében esedékes - ekkorra csökken a gyári, eredeti áramforrás kapacitása a kezdeti szint 80%-a környékére.

Az Apple 2018-ban lényegesen olcsóbbá tette az akkumulátorcsere folyamatát az iPhone-jainál az emlékezetes throttling-botrányt követően. Ekkor jelent meg az iOS-ben az a funkció, mely az akkumulátor kapacitásához és állapotához igazodva változtatta a főbb rendszerkomponensek, így elsősorban a CPU teljesítményét - végül az Apple az akkori rendkívül negatív felhasználói visszajelzésekre válaszul még abban az évben 29 dollárra csökkentette az akkumulátorcsere költségeit a legtöbb készüléknél, majd egy évvel később felemelte azt a jelenlegi, 69 dolláros árszintre.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról