:

Szerző: Koi Tamás

2023. január 2. 10:55

Dráguló szolgáltatások, búcsúzó cégek - így kezdődik 2023 a telkóban

2023-ban a távközlési szolgáltatók ügyfeleinek fel kell készülniük arra, hogy a szolgáltatójuktól magasabb összegű számlákat fognak kapni - a sort idén a Vodafone és a Digi nyitotta. Utóbbiba az év utolsó napján beolvadt az Invitel, ezzel a magyar vezetékes távközlési piac domináns szereplőinek száma eggyel csökkent.

Az újév rendszerint számos változást hoz az élet legtöbb területén, melyek - különösen a mostani gazdasági helyzetben - többnyire az árak felfelé korrigálását jelentik a szolgáltatói szegmensben (is). A magyar távközlési piacon az előfizetők idén megismerkedhetnek az inflációkövető árkorrekcióval, melyből az elsőt éppen ma hajtotta végre a Vodafone Magyarország. Az idei évet a 4iG tulajdonában lévő Digi Távközlési Kft. is új árstruktúrával kezdte, ami főleg azokat érintheti kedvezőtlenül, akik kizárólag internetelőfizetést vesznek igénybe a szolgáltatónál.

A Vodafone Magyarország mától a 2021 szeptemberi és a 2022 augusztus végi időszak átlagos fogyasztói árindex-változásnak megfelelően korrigálja árait a cég korábbi közleménye alapján. A társaság egyébként a magyarországi távközlési piacon elsőként illesztette be általános szerződési feltételeibe az automatizált, inflációarányos díjkorrekciót, mely azóta a piac két másik, meghatározó szereplője, a Yettel Magyarország és a Magyar Telekom is átvett kisebb-nagyobb módosításokkal.

A brit tulajdonú távközlési cég az árkorrekciót az adott időszak 109,39 % mértékű átlagos fogyasztói árindex változásának figyelembe vételével kalkulálta ki, versenytársai ugyanakkor eltérő módon számolnak, így a 2022-es naptári év átlagos fogyasztói árindex-változását fogják figyelembe venni, előreláthatóan január végén, február elején. A konszenzus most 14,5-14.6% közé várja az éves átlagos maginflációt, azaz a Yettel és a Magyar Telekom előfizetői ekkora automatikus díjemelésre számíthatnak a legtöbb szolgáltatás esetében az év első hónapjaiban.

digi_shop

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Digi egyelőre nem épített be inflációkövető mechanizmust az árazásába, a 4iG tulajdonában lévő cég ugyanakkor november elején közölte, hogy januártól minden vezetékes és műholdas távközlési szolgáltatásának árát korrigálja. A cég ezzel együtt sietett leszögezni, hogy ez az árkorrekció azoknak kevésbé, vagy egyáltalán nem fáj majd, akik megújítják a hűségszerződésüket a szolgáltatóval 2023. december 31-ig, illetve elektronikus számlázásra állnak át.

A szolgáltató életében ettől függetlenül a 2023-as év mindenképpen vízválasztó lehet, hiszen idén mindenképpen eldől, hogy a 4iG tulajdonába kerülhet-e a Vodafone Magyarország, mely legfőképpen a hazai mobilszegmensben adhatna jelentős lendületet a cégcsoportnak. A vállalat struktúrája addig sem maradt teljesen változatlan, hiszen 2022. december 31-én az előzetes tájékoztatásnak megfelelően beolvadt a Digi Távközlési Kft-be az Invitel Távközlési Zrt., a Digi Infrastruktúra Kft. és az i-TV Zrt.

Az Invitel, mint a magyar vezetékes távközlési piac egykoron egyik meghatározó szereplője ezzel végképp befejezte a pályafutását, a cég rurális területen élő ügyfelei azonban rövid távon továbbra sem számíthatnak sok jóra ettől a változástól, az elavult infrastruktúra lecserélése ugyanis olyan léptékű beruházást feltételez, melynek megvalósítása részben az előfizetői díjak további emelése árán lenne csak lehetséges.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 05:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.