Szerző: Koi Tamás

2022. december 19. 09:55

Veszélyben a német Intel-gyár építése

Az eredetileg tervezett költségkeretet jócskán átlépte az Intel németországi gyártókomplexumának üzembe állítása, ezért az amerikai gyártó most újabb forrásokat próbál kicsikarni a német kormánytól.

Az eredeti tervhez képest jelentős csúszással kezdheti csak meg a termelést az Intel legnagyobb európai gyártókomplexuma a németországi Magdeburg mellett - írja helyi médiabeszámolókra hivatkozva a Reuters. Az üzem építése eredetileg a jövő év első felében kezdődött volna, a termelés pedig 2027-ben indulhatott volna meg kifejezetten azzal a céllal, hogy az európai ellátási problémákat enyhítse, így ne következhessen be a jövőben olyan mértékű chiphiány, mely a koronavírus-járvány első évétől sújtotta az összes régiót.

Az Intel idén tavasszal kötelezte el magát egy számos uniós országra kiterjedő, több tízmilliárd eurós európai félvezetőipari megaberuházás mellett, melyből 17 milliárd eurót szánt volna a magdeburgi komplexum felépítésére. A Volksstimme riportja szerint ugyanakkor az európai energiakrízis és a nyersanyagárak elszállása alaposan átírta a képletet, így a költségek mára megközelítik a 20 milliárd eurót.

wafer_2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lap úgy tudja, hogy az Intel a hiányzó hárommilliárd eurót további állami támogatásoktól reméli. A német kormány idén májusban jelezte, hogy kész mintegy 14 milliárd eurónyi támogatást nyújtani a helyi félvezetőipar felpörgetésére, melyből eredetileg is jelentős összeget szánt a szaktárca az Intelnek - hogy pontosan mennyit, arról sem akkor, sem azóta nem közöltek részleteket a felek.

A chipgyártó számára az elszálló beruházási költségek mellett komoly dilemmát jelent, hogy a befékeződő gazdaság - különösen Európa tekintetében - jelentős mértékben csökkentette a félvezetőipari termékek iránti keresletet, így a koronavírus-járvány idejét jellemző túlkereslet rendkívül rövid idő alatt fordult át túlkínálattá, mely szabályosan lesokkolta a legtöbb iparági szereplőt.

Az Intel az elhalasztott beruházás kapcsán leszögezte, egyelőre nem tud pontos dátumot mondani a cég arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet meg az építkezés Magdeburgban.

Az építkezés elhalasztása a kontinens félvezetőipara számára újabb fájó pofon lehet, különösen miután mindeközben az Egyesült Államokban az Intel, a TSMC és a Samsung egyaránt gőzerővel halad a helyi félvezetőipari beruházásaival, melyeket összességében több mint 50 milliárd dollárral támogat a kormány.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról