Szerző: Koi Tamás

2022. december 5. 10:44

Észbe kaptak a hatóságok, enyhül a karanténszigor Kínában

Jelentős mértékben enyhítettek a helyi hatóságok az október óta tartó szigorú karanténintézkedéseken Kína egyik, gazdasági szempontból meghatározó tartományában, Henanban, így a Foxconn ott találtható legnagyobb gyáregységében is fokozatosan újra csúcsra pörgethetik a termelést.

Bennfentes források szerint a hatóságok hathatós együttműködésének, pontosabban a korábbi heteket jellemző szigorú karanténintézkedések enyhülésének köszönhetően fokozatosan újra felpöröghet a termelés a kínai Henan tartományban található gigantikus Foxconn-gyártókomplexumban.

Az üzem környékén, illetve a hozzá tartozó óriási lakónegyedben november második felében az embertelen körülmények és a késve érkező bónuszok miatt zavargások törtek ki, amire korábban egyetlen alkalommal sem volt még példa. A káoszban több ezer munkavállaló megszökött, nem vette fel a munkát, illetve az ideiglenes munkaerő jelentős része az első kifizetést követően inkább hazautazott még akkor is, ha kínai viszonylatban kiemelkedő javadalmazást ígértek neki.

foxconn_kapu
dolgozó lép át a beléptetőkapun a foxconnál

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Reuters üzem területén élő, illetve dolgozó forrásai szerint a helyzet mostanra stabilizálódott, újra érkeznek új dolgozók a gyártósorok mellé, ezzel a termelés - mely becslések szerint novemberben 30%-kal eshetett vissza az üzemben - fokozatosan helyreállhat. Az ügynökség egyik bennfentes forrása szerint a teljes termelőkapacitást valamikor december végén, január elején érheti majd el a Csengcsou mellett található komplexum.

A Foxconn csengcsou-i komplexumában gyártják a világpiacra szánt iPhone okostelefonok nagyjából 70%-át, a zavargások és a termeléskiesés ezért a nagy megrendelők közül az Apple-nek fáj a leginkább. Október végén elemzők még relatív konzervatív képlettel kalkuláltak a karantén miatt bekövetkező termeléskiesést illetően, a novemberi munkaerőkrízis azonban jelentősen átírta a forgatókönyveket. 

A gyártó ugyanakkor konzekvensen hallgat arról, hogy az őszi események pontosan milyen hatással lehetnek a termelésre illetve áttételesen a Foxconn üzleti eredményeire. A cég előző hónapban mindössze annyit közölt, hogy az utolsó negyedévben nem vár bevételnövekedést, a jövő évre vonatkozóan pedig szerény növekedéssel számol a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról