:

Szerző: Koi Tamás

2022. december 5. 10:44

Észbe kaptak a hatóságok, enyhül a karanténszigor Kínában

Jelentős mértékben enyhítettek a helyi hatóságok az október óta tartó szigorú karanténintézkedéseken Kína egyik, gazdasági szempontból meghatározó tartományában, Henanban, így a Foxconn ott találtható legnagyobb gyáregységében is fokozatosan újra csúcsra pörgethetik a termelést.

Bennfentes források szerint a hatóságok hathatós együttműködésének, pontosabban a korábbi heteket jellemző szigorú karanténintézkedések enyhülésének köszönhetően fokozatosan újra felpöröghet a termelés a kínai Henan tartományban található gigantikus Foxconn-gyártókomplexumban.

Az üzem környékén, illetve a hozzá tartozó óriási lakónegyedben november második felében az embertelen körülmények és a késve érkező bónuszok miatt zavargások törtek ki, amire korábban egyetlen alkalommal sem volt még példa. A káoszban több ezer munkavállaló megszökött, nem vette fel a munkát, illetve az ideiglenes munkaerő jelentős része az első kifizetést követően inkább hazautazott még akkor is, ha kínai viszonylatban kiemelkedő javadalmazást ígértek neki.

foxconn_kapu
dolgozó lép át a beléptetőkapun a foxconnál

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Reuters üzem területén élő, illetve dolgozó forrásai szerint a helyzet mostanra stabilizálódott, újra érkeznek új dolgozók a gyártósorok mellé, ezzel a termelés - mely becslések szerint novemberben 30%-kal eshetett vissza az üzemben - fokozatosan helyreállhat. Az ügynökség egyik bennfentes forrása szerint a teljes termelőkapacitást valamikor december végén, január elején érheti majd el a Csengcsou mellett található komplexum.

A Foxconn csengcsou-i komplexumában gyártják a világpiacra szánt iPhone okostelefonok nagyjából 70%-át, a zavargások és a termeléskiesés ezért a nagy megrendelők közül az Apple-nek fáj a leginkább. Október végén elemzők még relatív konzervatív képlettel kalkuláltak a karantén miatt bekövetkező termeléskiesést illetően, a novemberi munkaerőkrízis azonban jelentősen átírta a forgatókönyveket. 

A gyártó ugyanakkor konzekvensen hallgat arról, hogy az őszi események pontosan milyen hatással lehetnek a termelésre illetve áttételesen a Foxconn üzleti eredményeire. A cég előző hónapban mindössze annyit közölt, hogy az utolsó negyedévben nem vár bevételnövekedést, a jövő évre vonatkozóan pedig szerény növekedéssel számol a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.