Szerző: HIRDETÉS

2022. november 21. 10:35

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék

A thyssenkrupp budapesti alkalmazásfejlesztőinek megoldásával a cég a kormányrendszerek teljes gyártási folyamatáról részletes adatokat tud begyűjteni, egyben követni és kontrollálni a gyártósorok működését és az üzemek gyártási területén zajló tevékenységet. A legyártott késztermékhez csatolt adatvagyonra, illetve azok „előéletének” ismeretére azonban az autógyártók hamarosan már nem extra értékajánlatként, hanem alapelvárásként tekintenek.

Kevés iparágban találkozni annyiszor a "biztonságkritikus" kifejezéssel, mint az autóipari beszállítóknál – különösen, ha a kormányrendszerekhez hasonló, kiemelten fontos komponensek fejlesztésén dolgoznak. A megfelelő biztonsági szint garantálásához pedig elengedhetetlen, hogy az adott beszállító a fejlesztési és gyártási folyamatokra teljes körű "end-to-end" rálátással rendelkezzen.

Ezen dolgozik a thyssenkrupp is: a cég által fejlesztett kormányrendszerek számos nagy autógyártó termékében teljesítenek szolgálatot, azok útját a gyártósorokon pedig a vállalat szoros figyelemmel kíséri. Ehhez a cég, ahogy több más iparági szereplő, MES (Manufacturing Execution System) rendszert használ - és miután egy "dobozos" termék kevés lenne hozzá, hogy a vállalat határokon átívelő gyártási folyamatait testreszabott módon, részleteiben tudja követhetővé tenni, az SAP ME (Manufacturing Execution) alapokon nyugvó megoldást thyssenkrupp saját igényeihez, infrastruktúrájához alakította.

thyssen2

A thyssenkrupp saját gyárai számára fejlesztett MES termékén a vállalat folyamatosan bővülő budapesti, a cégen belül kvázi önálló szoftverstartuphoz hasonlóan működő csapatával aktívan dolgozik, hogy a legyártott kormányrendszerek előtörténete teljes egészében lekövethető legyen, nem csak egy-egy gyár adott gépein, de a cég világszerte elhelyezkedő gyártósorain is. Miután akár földrajzilag egymástól távol elhelyezkedő, rendkívül komplex, sokszor egyedi üzemekről és gyártástechnológiáról van szó, nem csoda, hogy a gyártási folyamat követése nem valósítható meg egy egyszerű, általános "egy méret jó mindenkire" megoldással, precízen testreszabott termékre van szükség.

Az SAP alapoktól a teljesen egyedi megvalósításig

Ehhez a thyssenkrupp a backend oldalon SAP HANA in-memory adatbázisra, illetve az említett SAP ME rendszerre kezdte felépíteni saját MES megoldását. Java Enterprise Editiont használva, agilis módszertan szerint fejleszti egyedi folyamat- és termékspecifikus funkcionalitását. Az ebből táplálkozó frontend-alkalmazásokból mára 16 teljesít szolgálatot éles környezetben a cégnél, amelyek az SAPUI5 frameworkre támaszkodnak. A megoldás jelenleg hibrid felépítéssel, részben on-premise, részben felhős környezetben működik, azonban az a cél, hogy minél nagyobb részben a cloud irányába mozduljon.

A különböző alkatrészek, komponensek részletes nyomonkövethetősége mára a teljes autóiparban fontos vezérelv, a thyssenkrupp saját MES rendszerével iparági szinten is az élmezőnyben jár a megoldás képességeit tekintve - hosszú távon ráadásul a vállalat teljes mértékben, az alapoktól házon belül felhúzott gyártásmonitorozó platform felépítésében is gondolkodik.

thyssen

Mindez komoly szoftvermérnöki kihívást jelent, hiszen szoros integrációra van szükség a gyártósorokon dolgozó gépekkel, a vállalatirányítási rendszerrel, és hatalmas mennyiségű adatot kell hatékonyan, a lehető legalacsonyabb válaszidő mellett feldolgozni, összetett környezetben. A rendszer ráadásul nem csak rögzít egyes metrikákat és adatpontokat, de azokat folyamatosan össze is veti a gyártás adott szakaszához meghatározott célállapotokkal, ha pedig ezekhez képest devianciát érzékel, akár le is blokkolhatja az adott folyamatot, ezúton hozzájárulva a gyártás minőségének biztosításához.

Ma úttörő funkció, holnap alapkövetelmény

A részletes adatokat gyűjtő, komplex rendszerekre persze nem csak azért van szükség, hogy a vállalat valós idejű képet kaphasson róla, hogy a termékei éppen a futószalag mely szakaszán járnak, hanem azért is, hogy a későbbiekben is visszakövethető legyen minden egyes termék életútja, ha arról akár az autógyártó-partnereknek szüksége lenne bármilyen információra. Az autógyártók ma már egy-egy alkatrésszel lehetőség szerint annak digitális lábnyomát is megvásárolják, sőt a thyssenkrupp várakozásai szerint a közeli jövőben a hasonló részletes adatok biztosítása nélkül az autómárkák szóba sem állnak majd a komponensgyártókkal.

A thyssenkrupp tehát egy meghatározó iparági trendnek tör utat, amely kiépítésében a vállalat budapesti csapatának kulcsfontosságú szerep jut - középtávon például a MES teljes technológiai megújítását is megvalósítják egy korszerű, microservice-alapú, felhős környezetben. A cég várakozásai szerint az aktívan bővülő hazai szakértőgárdával, illetve a felhős átállással mind a belső használatra szánt, mind az ügyfelek felé néző funkcionalitás gyorsan tud majd bővülni, a release ciklusok pedig jelentősen rövidülnek majd – anélkül, hogy az a minőség rovására menne, alapozva az Azure DevOps által ehhez biztosított szolgáltatásokra, automatizált quality gate-ekre.

Szeretnél Te is Java fejlesztőként becsatlakozni a projektbe? Várjuk jelentkezésed Lead Software Engineer pozíciónkra!

[A thyssenkrupp megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról