:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 26. 10:08

Belenyugszik az Apple a Lightning port kinyírásába

A cupertinóiak hivatalosan is megerősítették, hogy eleget fognak tenni az új uniós törvényeknek - mert egyszerűen nem tudnak mást tenni.

Az egységes töltőszabványt előíró EU-direktíva pár héten belül hatályba léphet, melynek értelmében 2024 végétől minden, az EU-ban értékesített okostelefonnál, tabletnél, headsetnél, kézi játékkonzolnál, hordozható hangszórónál és fényképezőgépnél csak és kizárólag az USB Type-C töltőcsatlakozó lesz elfogadott gyártótól függetlenül.

Ennek értelmében a Lightning csatlakozóktól és kábelektől az Apple 2024-től minden bizonnyal kénytelen lesz globálisan búcsút venni, hiszen aligha valószínű, hogy a cupertinói cég csak az európai piac számára külön Type-C csatlakozós iPhone típusokat gyártana majd.

A vállalat kedden hivatalosan is megerősítette, hogy eleget tesz a 2024-től életbe lépő új szabályoknak, ami előírja az USB-C használatát. A Wall Street Journal keddi Tech Life nevű konferenciáján elhangzottak alapján a vezetők nem örülnek különösebben az új szabályoknak. 

apple_usb_c

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

„Nincs más választásunk, ahogy a világon máshol is, be fogjuk tartani a helyi törvényeket. Úgy gondoljuk, hogy környezetvédelmi szempontból és az ügyfeleinknek is jobb lett volna, ha nincs kormányzati előírás” – nyilatkozta Greg Joswiak, az Apple marketingért felelős alelnöke, aki szerint a Lightning remek csatlakozó volt, és az egységes töltőkkel kapcsolatban a két fél közt nézeteltérés adódott. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy és milyen ütemezéssel integrálják az USB-C-t az iPhone-ba, nem osztott meg részleteket. 

Elemzők korábban azt mondták a CNBC-nek, hogy a 2023-ban megjelenő iPhone-ok már USB-C-vel jönnek, és az Apple valószínűleg világszerte átáll a használatára, nem csak az Európai Unióban.

A múlt héten bemutatott új, 10. generációs iPadeken már USB-C töltőcsatlakozó található, valamint ez a csatlakozó került az új generációs Apple TV távirányítójára is (melynek dobozába most először nem tesz semmilyen töltőkábelt az Apple), így a jelek szerint a cég már elkezdte a fokozatos átállást, felkészülve az elkerülhetetlenre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.