Szerző: Koi Tamás

2022. október 4. 13:25

Átment a töltőreform az uniós törvényhozáson

Jönnek az egységes mobil, majd később notebooktöltők az Európai Unióba - az ezzel kapcsolatos egyik utolsó formális döntést ma hozta meg az Európai Parlament plenáris ülése.

2024-től egységes töltőcsatlakozó-szabványt ír elő az Európai Unióban forgalomba hozott okostelefonoknál az az új direktíva, melyet hosszas előkészítés után ma szavazott meg az Európai Parlament plenáris ülése. A képviselők elsöprő többséggel, 602 igen és 13 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabály végleges szövegezését.

A rendkívül hosszú ideje formálódó jogszabály értelmében 2024 végétől minden, az EU-ban értékesített okostelefonnál, tabletnél, headsetnél, kézi játékkonzolnál, hordozható hangszórónál és fényképezőgépnél csak és kizárólag az USB Type-C töltőcsatlakozó lesz elfogadott gyártótól függetlenül. A direktíva hatálya 2026-tól kiterjed majd a noteszgépekre is, amennyiben azok áramfelvétele nem haladja meg a 100 wattot. 

type_c

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az intézkedés célja egyrészt a fogyasztók életének megkönnyítése, akiknek nem kell különböző kábeleket használniuk a mobilok, táblagépek, vagy fényképezők feltöltéséhez: a jövőben egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbje töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is.

A másik cél a pazarlás csökkentése, mivel az okostelefonok töltői évente 11 ezer tonnánál is több elektronikus hulladékot termelnek. „Az elektronikai hulladék mennyisége növekszik a leggyorsabban az EU-ban. Ha valóban meg akarjuk valósítani a zöld megállapodást, és vissza akarjuk szorítani az erőforrások felhasználását, akkor minden akadályt meg kell szüntetni” – mondta korábban Anna Cavazzini, a Parlament fogyasztóvédelmi szakbizottságának elnöke.

Az új direktíva a nagy gyártók közül egyértelműen az Apple iPhone termékkínálatát érintheti leginkább, a cég az okostelefonok esetében ugyanis hosszú évek óta saját csatlakozószabványt használ (Lightning), amiből nem mellékesen még számottevő bevételt is realizál, hiszen minden egyes utángyártott kábelért licencdíjat szed a cég.

A Lightning csatlakozóktól és kábelektől az Apple 2024-től minden bizonnyal kénytelen lesz globálisan búcsút venni, hiszen aligha valószínű, hogy a cupertinói cég csak az európai piac számára külön Type-C csatlakozós iPhone típusokat gyártana majd.

Az egységes töltőcsatlakozókról szóló jogszabály jóváhagyatási procedúrája egyébként még mindig nem ért véget, ami kitűnően példázza az EU bürokratikus döntéshozatali eljárásának bonyolultságát. A jogszabályra ugyanis még vár egy formális jóváhagyás a Tanács részéről, csak ezt követően kerülhet kihirdetésre az Európai Unió Hivatalos Lapjában, amit 20 napra rá követ a hatályba lépés. A tagállamoknak ettől a dátumtól kezdve 12 hónapjuk van a jogszabály implementálására, és csak újabb 12 hónapra rá emelkednek kötelező érvényűvé a benne foglaltak.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.