Szerző: Koi Tamás

2022. október 4. 13:25

Átment a töltőreform az uniós törvényhozáson

Jönnek az egységes mobil, majd később notebooktöltők az Európai Unióba - az ezzel kapcsolatos egyik utolsó formális döntést ma hozta meg az Európai Parlament plenáris ülése.

2024-től egységes töltőcsatlakozó-szabványt ír elő az Európai Unióban forgalomba hozott okostelefonoknál az az új direktíva, melyet hosszas előkészítés után ma szavazott meg az Európai Parlament plenáris ülése. A képviselők elsöprő többséggel, 602 igen és 13 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabály végleges szövegezését.

A rendkívül hosszú ideje formálódó jogszabály értelmében 2024 végétől minden, az EU-ban értékesített okostelefonnál, tabletnél, headsetnél, kézi játékkonzolnál, hordozható hangszórónál és fényképezőgépnél csak és kizárólag az USB Type-C töltőcsatlakozó lesz elfogadott gyártótól függetlenül. A direktíva hatálya 2026-tól kiterjed majd a noteszgépekre is, amennyiben azok áramfelvétele nem haladja meg a 100 wattot. 

type_c

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az intézkedés célja egyrészt a fogyasztók életének megkönnyítése, akiknek nem kell különböző kábeleket használniuk a mobilok, táblagépek, vagy fényképezők feltöltéséhez: a jövőben egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbje töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is.

A másik cél a pazarlás csökkentése, mivel az okostelefonok töltői évente 11 ezer tonnánál is több elektronikus hulladékot termelnek. „Az elektronikai hulladék mennyisége növekszik a leggyorsabban az EU-ban. Ha valóban meg akarjuk valósítani a zöld megállapodást, és vissza akarjuk szorítani az erőforrások felhasználását, akkor minden akadályt meg kell szüntetni” – mondta korábban Anna Cavazzini, a Parlament fogyasztóvédelmi szakbizottságának elnöke.

Az új direktíva a nagy gyártók közül egyértelműen az Apple iPhone termékkínálatát érintheti leginkább, a cég az okostelefonok esetében ugyanis hosszú évek óta saját csatlakozószabványt használ (Lightning), amiből nem mellékesen még számottevő bevételt is realizál, hiszen minden egyes utángyártott kábelért licencdíjat szed a cég.

A Lightning csatlakozóktól és kábelektől az Apple 2024-től minden bizonnyal kénytelen lesz globálisan búcsút venni, hiszen aligha valószínű, hogy a cupertinói cég csak az európai piac számára külön Type-C csatlakozós iPhone típusokat gyártana majd.

Az egységes töltőcsatlakozókról szóló jogszabály jóváhagyatási procedúrája egyébként még mindig nem ért véget, ami kitűnően példázza az EU bürokratikus döntéshozatali eljárásának bonyolultságát. A jogszabályra ugyanis még vár egy formális jóváhagyás a Tanács részéről, csak ezt követően kerülhet kihirdetésre az Európai Unió Hivatalos Lapjában, amit 20 napra rá követ a hatályba lépés. A tagállamoknak ettől a dátumtól kezdve 12 hónapjuk van a jogszabály implementálására, és csak újabb 12 hónapra rá emelkednek kötelező érvényűvé a benne foglaltak.

a címlapról