:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 20. 14:06

Amerikai szenátorok szorgalmazzák az egységes mobiltöltőt

Egységes töltőcsatlakozó használatára vonatkozó stratégia kidolgozását kérik amerikai politikusok az Európai Unió példája után, ami nem jó hír az Apple számára.

Az Európai Unió után az amerikai kormányzatot is foglalkoztatja az egységes töltőcsatlakozó használata: Ed Markey, Elizabeth Warren és Bernie Sanders amerikai demokrata szenátorok levelet címeztek Gina Raimondónak, az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi miniszterének, amiben egy átfogó stratégia kidolgozását kérik a kereskedelmi minisztériumtól a szabványosítással kapcsolatban. A szenátorok szerint az unió hosszas előkészítéssel járó szabályai a felhasználók érdekeit tartják szem előtt, és az Egyesült Államoknak is hasonlóan kell tennie. A szenátorok nem nevezik meg specifikusan az USB-C szabvány használatát, csak egy „átfogó stratégiát” említenek, ami teret ad a minisztériumnak más megoldások mérlegésére.

A politikusok véleménye nagyban tükrözi az EU álláspontját, az egységes töltőszabvány használatával az USA is jelentősen csökkenthetne az elektronikus hulladék mennyiségén, illetve megkímélné a fogyasztókat a további töltővásárlástól. Raimondo az üggyel kapcsolatban eddig még nem reagált. 

usbc

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az unióban 2024 őszén hatályba lépő új szabályok értelmében a vezetékes kábelen keresztül tölthető okostelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB-C porttal kell felszerelni. Az EU közleménye szerint a szabályok azokra az eszközökre vonatkoznak, „amelyek vezetékes kábelen keresztül tölthetők”, vagyis a csak vezeték nélkül tölthető eszközöket nem kötelező USB-C porttal ellátni. Ez értelemszerűen ne vonatkozik majd az alkalmazás időpontja előtt forgalomba hozott termékekre.

A kritikusok és egyes vállalatok egy ideje ellenzik az ilyen irányú törekvéseket, az Apple szerint az egységes töltő árthat az innovációnak, és korlátokat szab a technológiai fejlődésnek, illetve azt is megkérdőjelezi, hogy a lépéssel valóban számottevő mennyiségben csökkenhet az e-hulladék. Ha az unió döntése után az amerikainál is komoly lépések jönnek az ügyben, akkor viszont nem lesz más választása, mint búcsút inteni a Lightning portnak.

Bár a cupertinói cég újabb notebookjain és táblagépein már egyaránt USB-C csatlakozó van, az iPhone-okat továbbra is a 2012-ben debütált Lightning porttal szereli fel – ez a következő almás modellel akár meg is változhat az eddigi pletykák szerint. Elemzők szerint az Apple 2023-as iPhone-családjának minden tagja már USB-C porttal lesz felszerelve, ahogy azt meglépték már az idei iPadek esetében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.