:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 3. 13:12

Újabb szolgáltatást lő le Kínában a Google

A Google - akárcsak más amerikai technológiai multik - szolgáltatásai gyakorlatilag teljesen elérhetetlenek Kínában, most pedig a keresőcég egyik utolsó hírmondója, a Google Fordító is búcsúzik a világ legnépesebb országától.

Újabb Google szolgáltatás szűnik meg a világ legnépesebb országában, egyben második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Az Alphabet csoporthoz tartozó cég hétfőn bejelentette, hogy kivezeti a piacról a Google Fordítót, melyre ugyanakkor ezúttal nem a helyi kormányzat felől érkező nyomás miatt került sor, hanem azért, mert a szolgáltatást kis túlzással a kutya sem használta az országban.

A Google többi szolgáltatása számára Kína egyébként is régóta bevehetetlen terepnek számít. A cég tizenkét évvel ezelőtt kénytelen volt az erős kormányzati cenzúra miatt kivonulni az országból az első számú kulcstermékkel, a Google Keresővel, de később hasonló sors várt többek közt a Google térképszolgáltatására vagy éppen a Gmailre is.

google_translate

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x)

Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

Biztonságkritikus rendszerek, rekordidő alatt (x) Az autóipari beszállítók szegmensében egyedülállóan agilis szervezeti egységet hoz létre a thyssenkrupp.

A cégnek így mostanra rendkívül beszűkült minden üzleti és egyéb kapcsolata Kínával, mely a sino-amerikai geopolitikai csatározásnak köszönhetően szinte az összes amerikai technológiai multit érinti. A Google - akárcsak az Apple - mostanra a kínai gyártókapacitást is igyekezett a lehetőségekhez képest leépíteni a Pixel hardvereknél, így a saját márkás okostelefonok jelentős hányada már Vietnámban készül.

Mielőtt a két nagy világhatalom közti feszültség újra kiéleződött volna, felmerült, hogy a Google Kereső visszatérhet a kínai piacra bizonyos limitációkkal, a projekt végül a Trump-adminisztráció idején hatályba lépett szigorú szankcióknak köszönhetően kútba esett.

Azóta számtalan amerikai technológiai cég eleve csak speciális engedélyekkel folytathat bármilyen üzleti tevékenységet Kínában, mely a technológiai ipar nagy óriásait hatalmas potenciális piactól zárja el.   

a címlapról

ünnepély

0

Kész a TSMC arizonai gyára

2022. december 7. 10:10

Az ünnepségen ott volt az Apple, az AMD és az Nvidia első embere, valamint Joe Biden elnök is.