:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 3. 13:12

Újabb szolgáltatást lő le Kínában a Google

A Google - akárcsak más amerikai technológiai multik - szolgáltatásai gyakorlatilag teljesen elérhetetlenek Kínában, most pedig a keresőcég egyik utolsó hírmondója, a Google Fordító is búcsúzik a világ legnépesebb országától.

Újabb Google szolgáltatás szűnik meg a világ legnépesebb országában, egyben második legnagyobb gazdaságában, Kínában. Az Alphabet csoporthoz tartozó cég hétfőn bejelentette, hogy kivezeti a piacról a Google Fordítót, melyre ugyanakkor ezúttal nem a helyi kormányzat felől érkező nyomás miatt került sor, hanem azért, mert a szolgáltatást kis túlzással a kutya sem használta az országban.

A Google többi szolgáltatása számára Kína egyébként is régóta bevehetetlen terepnek számít. A cég tizenkét évvel ezelőtt kénytelen volt az erős kormányzati cenzúra miatt kivonulni az országból az első számú kulcstermékkel, a Google Keresővel, de később hasonló sors várt többek közt a Google térképszolgáltatására vagy éppen a Gmailre is.

google_translate

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cégnek így mostanra rendkívül beszűkült minden üzleti és egyéb kapcsolata Kínával, mely a sino-amerikai geopolitikai csatározásnak köszönhetően szinte az összes amerikai technológiai multit érinti. A Google - akárcsak az Apple - mostanra a kínai gyártókapacitást is igyekezett a lehetőségekhez képest leépíteni a Pixel hardvereknél, így a saját márkás okostelefonok jelentős hányada már Vietnámban készül.

Mielőtt a két nagy világhatalom közti feszültség újra kiéleződött volna, felmerült, hogy a Google Kereső visszatérhet a kínai piacra bizonyos limitációkkal, a projekt végül a Trump-adminisztráció idején hatályba lépett szigorú szankcióknak köszönhetően kútba esett.

Azóta számtalan amerikai technológiai cég eleve csak speciális engedélyekkel folytathat bármilyen üzleti tevékenységet Kínában, mely a technológiai ipar nagy óriásait hatalmas potenciális piactól zárja el.   

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.