Szerző: Koi Tamás

2022. június 2. 13:37

Kivonja az Amazon a Kindle-t Kínából

Otthagyja egyik legnagyobb piacát, Kínát az Amazon e-könyvolvasója, illetve a mögötte álló szolgáltatás. A Kindle kivonulásával újabb, jelentős piaci erővel rendelkező nyugati szolgáltatás szűnik meg a világ legnépesebb országában.

Azonnali hatállyal megszünteti a Kindle e-könyvolvasók értékesítését, illetve szállítását Kínában az Amazon, a rendszer mögött álló robusztus szolgáltatás - és könyvtár - pedig fokozatosan, évek alatt elérhetetlenné válik majd a világ legnépesebb országában - jelentette be a cég saját WeChat csatornáján. Az Amazon évek óta gyakorlatilag csak a Kindle-lal van jelen Kínában, a mostani döntéssel a cég csatlakozott ahhoz a számos nyugati, illetve amerikai multihoz, melyek teljesen felszámolják jelenlétüket az országban.

A Kindle-ökoszisztéma teljes megszüntetése folyamatosan zajlik majd a következő években, így a kínai Kindle e-könyv áruházból jövő nyárig még lehet vásárolni tartalmakat, a korábban megvásárolt könyveket pedig további egy éven keresztül el lehet majd érni, le lehet tölteni az olvasóra - áll a közleményben. A Kindle applikáció ezzel nagyjából egy időben eltűnik majd minden kínai alkalmazás-piactérről.

kindle_china

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Amazon nem hivatalos információk szerint hosszú éveken keresztül próbált a kínai vezetéssel "baráti" viszonyt kiépíteni, a növekedésnek azonban jelentős gátat szabtak az ország utóbbi időszakban elfogadott, az online elérhető tartalmakra és az internetes megosztásokra vonatkozó szigorúbb szabályok. 

A kínai piac elvesztése ezzel együtt meglehetősen fájdalmas az Amazon e-könyv részlege számára, egy évekkel ezelőtti belső jelentés szerint ugyanis a globális Kinde hardverforgalom 40%-át már 2017-ban Kína adta, ezzel az ország a legnagyobb globális piacává vált a platformnak.

Az Amazon ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a Kindle helyi forgalmazásának megszüntetésének nincs semmilyen politikai vagy diplomáciai vonzata, azaz nem a pártvezetés részéről érkező nyomás vagy a tartalomcenzúra miatt döntött úgy a cég, hogy otthagyja ezt az óriási piacot.

A Kindle egyébként 2013-ban került hivatalosan forgalomba Kínában, e-könyveket azonban ennél valamivel hamarabb, már 2012-ben árult az Amazon az országban. A cég 2017-ben egy speciális, kifejezetten a kínai piacra szánt Kindle-t is piacra dobott, mely az Amazon saját áruháza mellett a kínai állam tulajdonában lévő China Mobile-hoz tartozó Migu-ról is engedett könyveket letölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról