Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 26. 09:53

Az új olasz kormány csaphat az Intel kezébe

Megegyezés született arról, hogy mely olasz régióban épülhet fel az Intel vadonatúj félvezetőipari komplexuma, mely része annak a mintegy 80 milliárd eurós gigantikus beruházási csomagnak, melyet a processzorgyártó a kontinensen tervez elkölteni a következő években. A küszöbön álló olasz kormányváltás miatt azonban a projekt még hosszú hetekig a levegőben lebeghet.

Az exit pollok alapján a jobboldali koalíció nyerte a hétvégi olasz parlamenti választásokat, ami több, stratégiai beruházás esetében is az éppen szárnyait bontogató projektek elhúzódását eredményezheti. Ilyen egyebek mellett az Intel olaszországi beruházása is, mely jelentős állami támogatást élvezhet majd, ám a részleteket jelentős mértékben Mario Draghi kormánya tárgyalta le az amerikai processzorgyártóval, ám a végső döntés alighanem már az újonnan érkező miniszterelnök, Giorgia Meloni kezében lesz.

Az Intel idén márciusban jelentette be, hogy féltucat uniós országban első körben összesen 33 milliárd eurót költ a meglévő kapacitások növelésére, illetve új kutatás-fejlesztési és gyártólétesítmények létrehozására. Az összeg legnagyobb részét a németországi Magdeburgban található két új üzem felépítésére szánja a processzorgyártó, bővül az írországi gyártókapacitás, illetve több fejlesztési és gyártás-támogatási egységet hoz létre a cég további négy uniós országban, így Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Spanyolországban. 

meloni
giorgia meloni egy kampányrendezvényen (fotó: AP) 

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ebből az olaszországi tokozóüzem beruházási kerete mintegy 4,5 milliárd eurót tesz ki, és a tervek szerint a gyár megnyitásával közvetlenül 1500 új munkahelyet teremthet a cég, ami további 3500 beszállítói és egyéb partnercégeknél betöltött pozíciókkal bővülhet. Az Intel olasz gyára a meglehetősen tág időintervallumban, 2025 és 2027 között kezdené meg a termelést az eredeti tervek szerint.

A lokációra eredetileg több helyszín is pályázott, végül azonban a Reuters nem hivatalos értesülései alapján a Veneto régióban található, Veronától néhány kilométerre lévő Vigasio nevű kisvárosra esett a választás jó közúti és vasúti infrastruktúra-adottságai miatt.

A kiválasztásnál az egyik elsődleges szempontnak számított, hogy az üzem a németországi fabokból - ahol maguk a szilíciumostyák készülnek - jól megközelíthető legyen. A beszámolók szerint Puglia és Lombardia régió ezért került hátrányba a procedúra során.

A beruházás ugyanakkor az eredeti tervek szerint jelentős, mintegy 40%-os állami támogatást kaphat, ezért a végső áment már a hétvégi választásokat követően újonnan alakuló olasz kormány miniszterelnöke, Giorgia Meloni mondhatja majd ki, illetve ő is jelentheti majd be a projekt részleteit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról