Szerző: Koi Tamás

2022. június 3. 09:36

Zöld lámpát kapott az EU-ban az Oracle megafelvásárlása

Engedélyezte az Európai Unió versenyügyi szerve az Oracle tavaly bejelentett akvizíciós ügyletét, melynek során a cég több mint 28 milliárd dollárért irányítást szerez a Cerner nevű e-health szolgáltató felett.

Csütörtökön feltételek kiszabása nélkül beleegyezett az Európai Bizottság abba, hogy az Oracle felvásárolja a Cernert, az egyik legnagyobb, amerikai központú e-egészségügyi céget, ezzel lezárult az ügylet egyik fontos, adminisztratív engedélyeztetési procedúrája. A felvásárlás révén az Oracle jelentős kompetenciához juthat az elektronikus egészségügy területén, illetve segítségével további, az egészségügyi iparágban működő ügyfeleket csábíthat a saját felhőjébe.

A tavaly decemberben bejelentett, 28,3 milliárd dollár értékű akvizíció az Oracle eddigi lenagyobb felvásárlási tranzakciójának számít, ám mivel a két cég piaci tevékenysége között nincs semmilyen átfedés, az Európai Bizottság álláspontja szerint az ügylet nem jár majd semmilyen piactorzító hatással.

cerner

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Cerner az általa kezelt szenzitív adatok jellegéből adódóan sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy megoldásai az ügyfelek (kórházak, különböző egészségügyi intézmények) adatközpontjaiban legyenek elhelyezve, 2019-től azonban már a felhős topológiát preferálta a cég, első számú partnere ebben az Amazon Web Services lett. Az Oracle a felvásárlás bejelentését követően közölte, amennyiben az üzlet létrejön, a Cerner platformjait azonnal átköltöztetik a cég saját felhőszolgáltatására.

A technológiai ipar nagyjai mindeddig nehezen találtak fogást az e-health szektor legnagyobb szereplőin, a koronavírus járvány révén azonban a cégeknél minden eddiginél nagyobb igény jelentkezett a portfóliószélesítésre, különösen olyan területeket érintve, melyek a járványhelyzet kezelése kapcsán kiemelt szerephez jutottak. 

Ilyen ügylet volt a Microsoft részéről a Nuance tavalyi, 16 milliárd dolláros akvirálása, mely szintén elsősorban az egészségügyben rendelkezett komoly klientúrával. A Nuance felvásárlását tavaly decemberben engedélyezte az Európai Unió.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.