:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 11. 14:21

Komoly kártérítést fizethet a haditengerészet kalózkodás miatt

Lassan végéhez ér az amerikai haditengerészet és a német Bitmanagement szoftvercég közti perpatvar, melynek középpontjában szoftverkalózkodás vádja áll, már csak a kár mértékét kell megállapítani az elhúzódó küzdelem után. A végösszeg 115 ezer és 155 400 000 dollár közt lehet.

Az Egyesült Államok kormánya jellemzően előszeretettel megy utána szerzői jogokat megsértő cégeknek és magánszemélyeknek, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes körülnéznie a saját portáján. Még hat éve a német Bitmanagement szoftvercég beperelte az amerikai haditengerészetet szerzői jogok tömeges megsértése miatt, többszázmillió dolláros kártérítést követelve - írta meg a TorrentFreak.

Az ügy nem a hagyományos értelemben vett kalózkodás, már csak azért sem, mert a tisztek nem rosszindulatú forrásokból töltöttek le tört programokat, végeredményben mégis bűncselekményről van szó. 2011-ben a haditengerészet elkezdte tesztelni a német cég 3D virtuálisvalóság-alkalmazását, a „BS Contact Geo”-t, majd utána telepítette a szoftvert a hálózatára és több eszközre is, azt feltételezve, hogy rendelkezik az ahhoz szükséges licencekkel. A Bitmanagement azonban közlése szerint soha nem engedélyezte, hogy a haditengerészet 558 466 számítógépre telepítse a szoftvert, ezért jogi lépéseket kezdeményezett, miután tudomást szerzett a dologról.

kaloz

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereseti Bíróságán a német cég a szerzői jogok tömeges megsértésével vádolta meg az amerikai haditengerészetet. A bíróság eredetileg elutasította a panaszt, de a Bitmanagement sikeresen fellebbezett. Tavaly a kerületi fellebbezési bíróság a szoftvercég oldalára állt, így az ügy visszakerült a kereseti bírósághoz a kártérítési összeg meghatározása miatt. Az oda-vissza történő jogi eljárásban év elején zárt ajtók mögött született ítélet és az ügy hamarosan lezárulhat. A perdokumentumok jelentős része nem nyilvános, der a Bitmanagement néhány nappal ezelőtt benyújtott összefoglalója rávilágít a főbb nézeteltérésekre.

A német szoftvervállalat szerint a bíróság dolga lényegében egyszerű, szerinte 155 400 000 dollárnyi kártérítésre jogosult a BS Contact Geo 600 ezer jogsértő telepítését és a példányonként megállapított 259 dolláros árat alapul véve. Ebben benne van az is, hogy a cég egy valójában nem megtörtént, fiktív megállapodás során 30 százalékos mennyiségi árengedményt is adott volna a haditengerészetnek korábbi ügyletei alapján.

Az Egyesült Államok kormányának hivatalos álláspontja nem nyilvános, de a felperes beadványa azt mutatja, hogy a haditengerészet egy lényegesen alacsonyabb kártérítési összeget szeretne kiharcolni. Néhány héttel ezelőtt a bíróság megnyitotta a tárgyalási jegyzőkönyvet, hogy meghallgathassa Mr. Kennedyt, a kormány tanúját, akinek vallomását korábban kizárták. Mr. Kennedy szerint a feltételezett tárgyalások során akár 200 dolláros árat is sikerült volna elérni, és a telepítések száma helyett azt kéne figyelembe venni, hány eszközön használták ténylegesen aktívan a szóbanforgó szoftvert, ez 579 licenc lenne valójában. Ez a becslés „csupán” 115 000 dolláros kárt eredményezne, ami nagyon messze van a német szoftvergyártó által becsült 155 400 000 dollártól. A Bitmanagement természetesen ezt vitatja, szerinte nehezen igazolható, hogy valójában hány eszközön használták a szoftvereket, a kalkuláció nem állja meg a helyét.

Ezenkívül a Bitmanagement megjegyzi, hogy a bíróság korábban egyértelművé tette, hogy a jogdíjalapot a haditengerészet által készített másolatok számához kell kötni, nem pedig a használat gyakoriságához. Még a kormány hivatalos álláspontjának elolvasása nélkül is egyértelmű, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereset Bírósága meglehetősen fontos döntést meghozására készül, és egy olyan viszonylag kis cég esetében, mint a Bitmanagement, ez egy történelmi fontosságú döntés lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.