Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 19. 13:23

140 millió dollárért cserélt gazdát a BitTorrent

A céget Justin Sun a Tron blockchain-alapú tartalommegosztó platform alapítója vette meg.

Elkelt a BitTorrent, a vállalatot Justin Sun vásárolta fel, akinek a neve a Tron blockchain platformról valamint az ahhoz köthető TRX kriptovalutáról lehet ismerős. Az üzletről először a Variety számolt be, a TechCrunch a felekhez közel álló forrásai pedig már számokkal is tudtak szolgálni az akvizíció kapcsán: a BitTorrent 140 millió dollárért cserél gazdát. A felvásárlás az eddigi információk alapján már múlt héten lezárult, ugyanakkor a cég egyes részvényesei még vitáznak a pontos részletekről, egész pontosan a Sun és a vállalat összeboronálásáért felelős részvényes személyéről, utóbbi ugyanis nagyobb összeget kaphat a kifizetésből - ez persze magát az eladást már nem valószínű hogy befolyásolná.

A felek egyelőre nem nyilatkoztak az üzlet kapcsán, illetve Sun a bekebelezett céggel kapcsolatos terveit sem részletezte, a BitTorrent egy részvényese azonban a TechCrunch-nak arról beszélt, a Tron-alapítónak két fő terve van friss szerzeményével. Első körben arra használja majd a vállalatot, hogy legitimitást kölcsönözzön a Tron platfromnak - másrészt pedig hogy a BitTorrent peer-to-peer architektúráját és széles felhasználóbázisát potenciálisan kriptopénz-bányászatra is bevetheti. Ez utóbbinak kereteit persze jó lesz időben tisztázni, hiszen a felhasználók készülékeik számítási kapacitását valószínűleg nem fogják ajándékba adni a Sun platformjának.

bittill

A Tron mögötti elképzelés ugyanakkor alapvetően nem áll messze attól a jövőképtől, amit sokáig a BitTorrent is dédelgetett: 2014-ben bejelentett Project Maelstrom P2P böngészőjével a cég is egy decentralizált internetet képzelt el, amelyen a tartalmak közbeiktatott szerver nélkül, a felhasználók számítógépein tárolódnak, noha akkor a zárt alfában debütált elképzelés műszaki részleteibe nem engedett betekintést.

Az alapkoncepció mindenesetre a pekingi székhelyű Tron esetében is hasonló. A vállalat a platformról mint "az egyik legnagyobb, blockchain alapú operációs rendszerről" beszél - lényegében egy blockchainre építő tartalomdisztribúciós platformról van szó, amely a digitális szórakoztatóipart célozza. A platform célja, hogy egy globális tartalomökoszisztémát építsen ki, amelyben az alkotók szabadon közzétehetik és tárolhatják tartalmaikat, valamint közvetlen kapcsolatban léphetnek fogyasztóikkal. A projekt jelenleg csak egy teszthálózat formájában él, ugyanakkor weboldalán már pörög a visszaszámlálás a fő hálózat élesedéséig, erre bő öt nap múlva számíthatunk.

justinsun

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A viszonylag friss kezdeményezésnek számító, tavaly ősszel alapított Tron saját kriptopénzt használ a felületén megosztott tartalmak adására-vételére, ez a Tronix vagy röviden TRX, amelynek piaci kapitalizációja idén januárban egészen 19,7 milliárd dollárig lőtt ki, majd gyorsan vissza is esett, február és április között 1,5 és 3,5 milliárd dollár között ingadozott, e cikk keletkezésekor a CoinMarketCap adatai szerint 3,1 milliárd dolláron áll, egy TRX értéke pedig 0,047 dollárra tehető.

A BitTorrent ehhez képest régi motorosnak számít, a 2004-ben, Bram Cohen és Ashwin Navin által alapított cég úttörő volt a peer-to-peer technológiák elterjesztésében. Eközben kétes hírnevet szerzett magának, hiszen a torrentezést sokan máig a jogvédett tartalmak illegális megosztásaként értelmezik. A vállalat mindenesetre sok úton próbálkozott, a klasszikus torrentkliensektől a fentebb említett böngészős projekten, vészhelyzeti mobilszolgáltatásokon, csevegőszoftveren és P2P felhőszolgáltatáson át egészen a BitTorrent Now tartalommegosztó felületig. Termékeit nagyjából 170 millió felhasználó használja világszerte.

Az útkeresés közben a cég több szervezeti átalakuláson is átesett, egy ideje pedig már vevő után kutat. Egyelőre nem világos, hogy a jelenlegi termékek sorsa mi lesz az új tulajdonos kezei alatt, illetve hogy pontosan hogy használja majd fel a Justin Sun a birtokába jutott vállalat erőforrásait - legutóbb mindenesetre nem örültek a felhasználók mikor a uTorrentben váratlanul kriptobányász bukkant fel.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.