Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 5. 11:44

A Play Áruház szabályait szondázza az EU

Megpróbál információkat szerezni az Európai Bizottság arról, hogy a Google a Play Áruház fizetési tranzakcióinak szabályozásával sérthetett-e uniós jogot - a szervezet által kiküldött kérdőívekre adott válaszok alapján újabb versenyjogi eljárásra számíthat az amerikai multi.

Újabb ügyben igyekszik feltérképezni a Google Play Áruház működésének hátterét, illetve annak jogszabályi megfelelőségét az Európai Unió végrehajtó szerve. Az Európai Bizottság júliusban több fejlesztőcégnek is olyan kérdőíveket juttatott el, melyekből elsősorban azt kívánja megtudni az érintettektől, hogy a Google megfenyegette-e őket azzal, hogy eltávolítja a Play Áruház kínálatából a tartalmaikat, amennyiben azokba a Play Áruháztól eltérő fizetési platformokat integrálnak.

A Reuters által megszerzett információk szerint a kérdőívek összesen 16 kérdést tartalmaznak, többnyire időszakot (2017-2021 és 2019-2021) felölelve. A kérdések egy része emellett arra vonatkozik, hogy a Google idén nyáron életbe léptetett, bizonyos tekintetben szigorúbbnak számító feltételei mely appokat érintették, illetve ezáltal az androidos felhasználók elérése nehezebbé vált-e a fejlesztő számára, illetve a Google az új felhasználási feltételeinek hogyan szerzett érvényt, így például meg kellett-e válni meglévő, harmadik feles fizetési szolgáltatótól, továbbá ez hogyan hatott az ügyfélszám változására.

google_play

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Európai Bizottság kérdőívében emellett azt is igyekszik megtudakolni, hogy az alternatív fizetési módok használata a fejlesztők számára jár-e tényleges előnyökkel, illetve ha a Google mégis megengedte számukra, hogy alternatív tranzakciós utakat használjanak, kért-e ezek után bármiféle jutalékot, illetve sugallta-e azt a tartalomtulajdonosoknak, hogy az ilyen tranzakciók kevésbé számítanak biztonságosnak.

A Google a múlt hónapban közölte azt is, hogy az új felhasználási feltételek értelmében bizonyos fejlesztőkre a korábbi 15%-os jutalék helyett kedvezőbb, 12%-os (vagy kevesebb) jutalék vonatkozik, amennyiben alternatív fizetési rendszert használnak - az engedmény ugyanakkor a játékfejlesztőkre nem vonatkozott. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról