Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 16. 13:43

A Play Store harmadát kiszórhatja a Google

Közel 900 ezer elhanyagolt alkalmazást tervez eltávolítani a Google, ahogy azt az Apple is teszi az App Store-ban.

Harmadával csökkenhet a Google Play Store-ban elérhető alkalmazások kínálata, miután a Google elrejti a két évnél régebben frissített szoftvereket, így azok nem lesznek letölthetők a felhasználók számára, amíg a fejlesztők nem nyújtanak be naprakész verziót az előírt határidőig. Mivel a Google Play 2012-ben indult el, de elődje, az Android Market már 2008 óta létezik, így az évek során számos magára hagyott szoftver halmozódott fel. Az Apple április végén jelentett be hasonló intézkedést, egyhónapos határidőt adott a fejlesztőknek a szükséges frissítések benyújtására, ellenben törlésre kerül az applikációjuk.

A Google alkalmazásboltjában 869 ezer, az Apple-nél pedig 650 ezer app lehet érintett. Mindkét cég esetében a fő ok a felhasználói biztonság erősítése: a régebbi alkalmazások nem használják ki az Android és iOS operációs rendszer, illetve a frissebb API-k fokozott védelmet nyújtó újításait, ezért megbújhatnak bennük olyan sérülékenységek, amelyek a naprakész szoftverekben nem.

google_app_eltunik

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A folyamat gyakorlati részével kapcsolatban a kritikusok több aggályt fogalmaztak meg. Az Apple bejelentése után iparági szinten kezdett tiltakozni a mobiljátékipar, ami olyan kész szellemi és művészeti termékekként hivatkozik a játékokra, melyek nem igényelnek folyamatos frissítést. Külön veszélyeztetett az elmúlt években szárnyaló indie játékok piaca, hiszen kis költségvetésű és fejlesztői bázisú projektekről van szó.

A Protopop Games fejlesztője Twitteren egy ellentmondásra is felhívta a figyelmet: míg az ő kétéves játéka megkapta az ultimátumot, húszéves konzoljátékok szerepelnek a kínálatban. Akárhogy is, egyelőre úgy tűnik, hogy egyik vállalat sem hajlandó változtatni az irányvonalon.

a címlapról