:

Szerző: Koi Tamás

2022. július 13. 11:18

Elvenné a patch keddek nyűgjét a rendszergazdáktól a Microsoft

Mostantól elérhető a Windows 10 és 11, valamint az Office (nagy)vállalati verzióit használó cégek számára a szoftverjavítások és a funkciófrissítések automatizálását segítő Windows Autopatch szolgáltatás.

A jövőben jóval kevésbé lehet meghatározó a (nagy)vállalati rendszergazdák naptárában a Microsoft szokásos patch keddje, miután a cég az eredeti terveknek megfelelően a hét elejétől globálisan elérhetővé tette a Windows 10, 11 és az Office irodai csomag vállalati kiadásait használó felhasználók részére a Windows Autopatch szolgáltatást.

A szolgáltatás a nevéhez hűen gyakorlatilag teljesen automatizálttá teszi a szoftverfrissítések (beleértve a biztonsági frissítéseket, az eszközillesztő- és firmware-frissítéseket és a Microsoft 365 appok frissítését) terjesztését a vállalati infrastruktúrán belül. A szoftvercég szerint az IT-adminisztrációs csapatnak a Windows Autopatch bekapcsolását követően nem kell elvégeznie a szokásos tervezési, tesztelési és bevezetési fázisokat, mivel a rendszer azt automatizáltan végzi.

autopatch

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows Autopatch működési modellje során a szoftverfrissítések terítése kapcsán a vállalati klienseket négy csoportba kategorizálja. Az első csoportba csupán néhány kliens kerül, melyeken a tesztelés zajlik, ezt követi egy első körös csoport, mely a teljes kliensállomány (üzem)biztonsági szempontból legkritikusabb 1%-át tartalmazza, a harmadik hullámba az eszközök további 9%-a kerül, majd a maradék 90%-ot egy szegmensben frissíti le a rendszer.

A frissítési fázisokat a Windows Autopatch háttérrendszer folyamatosan, automatikusan monitorozza és validálja, valamint dönt a továbblépésről. A kliensek kiesését és új kliensek bekerülését szintén automatikusan kezeli a rendszer.

A Windows Autopatch automatikus leállítás és visszaállítás (rollback) funkciókat is kínál, amennyiben az újonnan telepített frissítések bármilyen szinten problémát okoznának. A rendszer Azure AD és hibrid Azure AD környezetben használható, használatához ezen felül legalább Windows 10/11 E3 vagy magasabb szintű vállalati licencre van szükség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.