Szerző: Asztalos Olivér

2021. október 14. 11:11

Csak rontotta a Windows 11 késleltetési hibáját az első patch kedd

Nem oldódott meg a Windows 11 és az AMD Ryzenek konfliktusa, amely miatt sokat lassult a processzorok harmadszintű gyorsítótára.

A kedden érkezett frissítések sokat rontottak a már amúgy sem rózsás helyzeten. A TechPowerUp beszámolója szerint a már korábban is 70 százalékkal magasabb késleltetés 32 nanoszekundumra ugrott, amely a Windows 10 alatt mért érték már több, mint háromszorosa. A Zen magokra épülő processzorok L3-as tárának elérési ideje ugyanis jellemzően 10 nanoszekundum környékén mozog, ami a Windows 11-et telepítése után már lényegesen magasabb.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az magyar fejlesztésű AIDA64 készítőinek mérése szerint ráadásul miközben a késleltetés szinte az egekbe ugrott, a sávszélesség a töredékére csökkent. Olvasásnál nagyjából ötödére, írásnál közel tizenkettedére zuhant az érték, amely óriási különbség a Windows 10 alatt mért sávszélességekhez képest.

amd_patch

A probléma a Microsoft új rendszere által támogatott összes processzort érinti, a Ryzen 2000-es szériától kezdve egészen a legújabb, 5000-es sorozatig bezárólag, a Threadripper és Zen-alapú Athlon termékeket is beleértve. A listán az Epyc szerverprocesszorok is szerepelnek, habár ezekre viszonylag kevesen telepítenek valamilyen kliens operációs rendszert.

Jó hír ugyanakkor, hogy az AMD és a Microsoft gőzerővel dolgozik a javításon. A két fél korábban azt ígérte, hogy még ebben a hónapban megjelennek a szükséges patch-ek. A legfrissebb információk szerint a Microsoft oldaláról jövő kedden, az AMD részéről pedig két nappal később, csütörtökön futhat be a várt javítás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról