Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 1. 12:44

90 milliót ajánlott a Google az elégedetlen appfejlesztőknek

A keresőcég pénzzel engesztelné ki azokat a szerény bevételű alkalmazástulajdonosokat, akik szerint a Play Áruház szabályzata sérti a szövetségi trösztellenes törvényeket.

90 millió dollárt ajánlott fel a Google anyacég Alphabet, hogy pontot tegyen egy alkalmazásfejlesztőkkel való jogi vita végére, melyben ismét versenyellenesség a cég ellen felhozott vád. A fejlesztők a San Franciscó-i szövetségi bíróságon nyújtották be panaszukat, amiben azzal vádolják a Google-t, hogy a mobilgyártókkal kötött megállapodások révén technikai és egyéb intézkedésekkel bezárta alkalmazás-ökoszisztémáját annak érdekében, hogy a legtöbb fizetést a Google Play rendszerén keresztül lehessen lebonyolítani, a bevételekből 30 százalékot magának megtartó Google pedig ilyen módon nyerészkedik.

Az egyezség részeként a keresőcég 90 millió dollárt tesz egy alapba azon appfejlesztők támogatására, akik 2016 és 2021 közt kevesebb, mint kétmillió dollár éves bevételre tettek szert. A Google közölte, hogy 2021 óta más módon is támogatja a kisebb fejlesztőket a Google Play rendszerében, mivel csak 15 százalék jutalékot számít fel számukra az első millió dollárjukig.

google_antitröszt

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A felpereseket képviselő Hagens Berman Sobol Shapiro LLP szerint valószínűleg 48 000 alkalmazásfejlesztő pályázhat a 90 millió dolláros alapra, a minimális kifizetés 250 dollár. A javasolt egyezséget még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Az Apple tavaly azzal egyezett ki egy csoportos keresetben, hogy lazított az App Store fejlesztőkre vonatkozó korlátozásain, valamint 100 millió dollárt fizetett ki nekik, jól láthatóan a nagy cégek kiegyezésekkel igyekszenek a perek elé menni, főleg az ominózus Apple-Epic per után, melynek tavaly szeptemberben kihirdetett ítéletében az Epicnek ki kellett fizetni az elmaradt díjakat, miközben az Apple nem volt köteles visszaengedni az alperes alkalmazását az App Store-ba. A bíróság  kimondta, hogy bár a cupertinói vállalatot nem lehet monopolistának tekinteni, így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira, a hatályban lévő törvények szerint azonban versenyellenest magatartást gyakorol. Ennek értelmében a Apple-nek fel kellett hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától.

Más változások is elindulhatnak ezen a területen a jövőben: Washingtonban a kongresszus egy olyan jogszabályt fontolgat, ami előírná az Apple és a Google számára, hogy engedélyezzék a sideloadingot, vagy az alkalmazásboltjaikon kívüli appletöltés lehetőségét, és hogy a fejlesztőknek ne legyen kötelező a fizetési rendszerek használata. Az Apple szerint mindez nagyon komoly biztonsági kockázatot jelent.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.