Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 10. 11:22

Az Apple nem bújhat ki a külső fizetési csatornák alól

Egy közép- és hosszútávon jelentős anyagi csapással fenyegető döntést hozott az Apple ellen a bíróság: a vállalatnak december 9-től biztosítania kell a külsős fizetési megoldások lehetőségét az App Store-ban. A cupertinói vállalat magasabb szintre viszi az ügyet.

Gonzalez Rogers bírónő szerint az Apple fellebbezése a bíróság szeptemberi ítéletének szelektív olvasatán alapult, figyelmen kívül hagyva az összes olyan megállapítást, amely alátámasztotta a végzést, nevezetesen a kezdeti trösztellenes magatartást és a rendkívül magas jutalékokat, amelyek nincsenek összefüggésben a cég szellemi tulajdonának (vagyis az App Store) értékével.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Apple többek között azzal érvelt, hogy több időre van szüksége az új irányelvek kidolgozásához, amely a felhasználók, a fejlesztők, valamint saját maga védelmét egyaránt szolgálnál az alternatív fizetési csatornák alkalmazásakor. A vállalat szerint tehát a december 9-i határidő komoly bonyodalmakat eredményezne, így nem csoda, hogy következő lépésében inkább a fellebbviteli bírósághoz fordul az Apple, Gonzalez Rogerst ugyanis az aggodalmakkal nem sikerült meggyőzni.

Rogers határozatában kijelentette, hogy a bíróság számos olyan utat képzel el, amellyel a vállalat úgy tudna megfelelni a döntésnek, hogy közben megvédi felhasználóit. "Azt leszámítva, hogy az Apple-nek időre lenne szüksége az új irányelvek elkészítéséhez, semmilyen más hiteles okot nem adott arra, hogy a Bíróság elhiggye, a végzés károkat okozna a fejlesztőknek vagy a felhasználóknak" - tette hozzá a bírónő.

Az Apple-nek tehát egyelőre nem sikerült elnapolnia a szeptemberi döntés hatályba lépését. Ennek értelmében a vállalatnak fel kell hagynia azon gyakorlatával, mely tiltja fejlesztőket a külsős fizetési megoldások implementálásától. Mindez röviden annyit tesz, hogy a cupertinóiaknak lehetőséget kell adniuk arra, hogy az alkalmazásfejlesztők alternatív fizetési opciókat is nyújthassanak, ahogy azt anno az Epic tette az ügy kirobbanása előtt.

Nagyon fájhat

Az Apple fellebbezése nem meglepő, hisz tavaly nagyjából mintegy 19 milliárd dollárt hozott a konyhára az App Store, illetve az oda feltöltött alkalmazások értékesítése. Utóbbi egyaránt jelenti a harmadik féltől származó fizetős alkalmazásokat, valamint az úgynevezett freemium modellben kínált appon belüli fizetős funkciókat. Mindezek után kifejezetten magas, 30 százalékos jutalék üti az Apple markát, habár a kisebb, évi 1 millió dolláros forgalom alatti fejlesztőknek január óta már "csak" 15 százalékot kell fizetniük az App Store-on keresztül értékesített szolgáltatások és egyéb digitális javak után. Amennyiben a fejlesztőknek hivatalosan is lehetőségük lesz megkerülni az Apple fizetési rendszerét, úgy a vállalatnak lényegesen nehezebb dolga lesz beszednie a magas sápot.

Az App Store forgalma szempontjából komoly csapással fenyegető bírósági döntés ellen szűk egy hónapja fellebbezett az vállalat. Ezzel az Apple azt szerette volna elérni, hogy hogy az ügy lezárásáig függesszék fel a szeptemberben hozott ítéletet. Habár hivatalosan a Cupertinói vállalat megnyerte az Epic által indított pert, hosszabb távon sokkal nagyobbat bukhat, mint vesztesként értékelt felperes. A bíróság ugyanis nem mellesleg kimondta, hogy bár az Apple-t nem lehet monopolistának tekinteni, így az nem köteles más forrásból beengedni alkalmazásokat platformjaira, a hatályban lévő törvények szerint versenyellenest magatartást gyakorol, ezért be kell engednie az alternatív fizetési csatornákat alkalmazásboltjába.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról