Szerző: Koi Tamás

2021. november 4. 09:58

Az Apple szerint világvégét hozna a sideloading

Már-már kataklizmával fenyeget az Apple arra az esetre, ha szabályozói nyomásra kénytelen lenne a cég engedélyezni az alkalmazások független forrásból történő telepítését (sideloading) az iPhone-okra - a cég valójában azt szeretné elérni, ha az erre vonatkozó kötelezettség kikerülne a jelenleg formálódó, várhatóan 2023-ban hatályba lépő EU-s keretszabályozásból.

Minden iPhone okostelefon óhatatlanul támadások célpontjává válna abban az esetben, ha az Apple-nek engednie kéne jelenlegi szigorú alkalmazáskezelési feltételeiből, azaz elsősorban el kellene engednie azt a jelenlegi megkötést, hogy a készülékekre csak az App Store-ból lehet bármilyen alkalmazást telepíteni - hívta fel a figyelmet tegnap Craig Federighi, a vállalat szofvterfejlesztésért felelős vezetője a lisszaboni Web Summiton.

Federighi beszéde része annak a nagyerejű PR- és lobbitevékenységnek, mellyel az Apple azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió jelenleg is formálódó, digitális piacokra vonatkozó keretszabályozása (Digital Markets Act, azaz DMA) a végleges formájában tartalmazza azt az előírást, mely alapján a felhasználók szabadon dönthetnének arról, hogy milyen forrásból telepítenek szoftvereket a különböző készülékeikre.

craig-federighi-sideloading-web-summit-talk

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple illetékes vezetője előadásában leszögezte, a sideloading tiltásának jó oka van, elég az Android platform riasztó számaira vetni egy pillantást, ahol ez a fajta apptelepítési metódus gyakorlatilag a kezdetek óta elérhető. Federighi szerint ezt a döntést azért nem lehet a felhasználókra bízni, mert a kiberbűnözők túl agyafúrtak és sokszor még a magát tájékozottnak tartókat is félre tudják vezetni.

Ráadásul az így megfertőződött eszközök a fertőzések jellegéből fakadóan egész hálózatokat fertőzhetnek tovább, tekintet nélkül arra, hogy kormányzati, nagyvállalati vagy közüzemi rendszerekről van szó.

A cupertinói cég ugyanakkor a rendszert bírálók szerint valójában csak a 30%-os jutalékát félti, melyet az App Store-on keresztül végzett tranzakciók után beszed. Az egyik legnagyobb ellenlábas, az Apple-t az Európai Bizottságnál versenyellenes magatartás miatt bepanaszoló Spotify szerint a kiberbiztonsági aggályok folyamatos hangoztatása, illetve a támadásokkal való riogatás csak arra valók, hogy eltereljék a figyelmet a lényegről, vagyis arról, hogy az Apple nem játszik tisztességes játékot a piacon.

a címlapról