Szerző: Koi Tamás

2022. június 30. 09:10

Yettel: nincs napirenden együttműködés a 4iG-val

Rövid távon nem lehet arra számítani, hogy a Yettel Magyarország Zrt. és a 4iG Nyrt. között bármilyen, jelentős infrastruktúra-megosztási vagy nagykereskedelmi megállapodás születik, utalt rá a cseh PPF kezében lévő cég vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen.

Igazán fordulatos első félévet tudhat maga mögött a Yettel Magyarország Zrt., hiszen ha nem jelentene elég kihívást a koronavírus-járványt és az ukrán-orosz válságot kísérő gazdasági krízis, illetve az erre válaszul született intézkedések, kormányzati lépések (mint pl. az extrapforitadó), a cég még egy névváltási folyamaton is keresztül ment az év első időszakában. Peter Gazik, a társaság szlovák vezérigazgatója szerdán újságírók előtt beszélt az aktuális kihívásokról és tervekről.

A Yettelnél tehát az ismert gazdasági közegtől függetlenül is történnek lényeges folyamatok, technológiai szempontból ezek közül a legmeghatározóbb a cég (egész pontosan a CETIN infrastruktúra-partnercég) jelenleg is zajló hálózatmodernizációs munkálatai. Ez az 5G-s lefedettség bővítésén túl érinti a 3G-s állomások lekapcsolását, melyben a Yettel egyelőre az óvatos duhajok közé tartozik ellentétben például a Telekommal, mely péntekre végez az országos 3G-s lekapcsolással.

yettel_torokbalint

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Gazik szerint ugyanakkor nincs különösebben nagy jelentősége, hogy ki mikor kapcsolja le az elavult technológiát, mely a rendelkezésre álló erőforrásokkal ugyan sokkal kevésbé hatékonyan bánik, mint a modernebb infrastruktúrák, a 3G-s szolgáltatásra allokált erőforrások ugyanakkor így is fokozatosan ki lettek már vonva a régi technológia alól.

A cégvezetőt a kedvezőtlen gazdasági hatások kapcsán elsők közt az extraprofitadóról kérdezték, melyről Gazik elmondta, a Yettel arra számít, hogy ez az adónem az előfizetők számára "láthatatlan" marad, illetve nem gyakorol számottevő hatást az iparág működésére, noha a cég nettó árbevételének ezzel immár közel a harmada kerül majd az államhoz. A mobilszolgáltatót egyébként az új adónem mellett az elszálló energiaárak is érzékenyen érintik, illetve a forint árfolyamának jelentős romlása az euróhoz képest szintén egy olyan, külső tényező, melyre a cégnek gyakorlatilag semmilyen ráhatása nincs. 

A Yettel Magyarország vezérigazgatója a HWSW kérdésére elmondta, az ehhez hasonló kihívások meglátása szerint nem katalizálják jelentősen az iparági együttműködéseket, mint például az infrastruktúra-megosztási projekteket, melyek közül az egyik legnagyobb horderejű megállapodást éppen a Yettel, pontosabban annak jogelődje, a Telenor Magyarország kötötte a Magyar Telekommal még 2015-ben.

Az LTE800-as frekvenciákra vonatkozó kölcsönös haszonbérleti szerződés jogszerűségét, illetve a megállapodás körülményeit két, egymással párhuzamos ügyben a Gazdasági Versenyhivatal azóta is vizsgálja, míg a felügyeleti hatóság, az NMHH azonnal rábólintott az egyezségre.

Szerettük volna megtudni ezzel kapcsolatban, hogy a Yettel Magyarország és a 4iG Nyrt. között formálódik-e bármilyen infrastruktúra- és/vagy erőforrásmegosztási megállapodás, Gazik ugyanakkor rövidre zárta kérdést, jelezve, hogy semmilyen, hasonló ügyben nem zajlik jelenleg tárgyalás piaci szereplők között. A két cég közeledése elsősorban azért lenne kézenfekvő, mivel a 4iG Nyrt. az Antenna Hungária révén közvetetten kisebbségi tulajdonosa is a Yettel Magyarországnak, a társaságok szorosabb együttműködése éppen ezért hosszú ideje piaci találgatások és pletykák tárgyát képezi.

A cégvezető később hozzátette, töretlenül hisz benne, hogy a Yettel vezetékes szolgáltatások nélkül is sikeres lehet a jövőben, amire jó alapot adnak a jelenleg is zajló, nagyszabású 5G-s fejlesztések, melyeknek első, egyedi termékei (az OtthonNet Pro és IrodaNet Pro FWA konstrukciók) már elérhetők.

A cég a továbbiakban - szintén az 5G stratégia mentén - gyökeresen megújítja majd tévés OTT-szolgáltatását, a Yettel TV-t, mely információink szerint valódi nagyképernyős megoldás lesz, saját beltéri egységgel és természetesen teljes mobiltámogatással. Az új tévés termék bevezetése Gazik elmondása szerint a jelenlegi tervek alapján az idei év végén, jövő év elején várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról